söndag 26 april 2009

Europasamarbetet behöver moderniseras

EU behöver en ny strategi för tillväxt och ökad sysselsättning som fokuserar på regelförenkling, entreprenörskap, riva handelshinder, hållbar utveckling och som satsar på utbildning och forskning.

Sambandet mellan energi-, klimat och säkerhet behöver bli tydligt i EU:s politik. Det behövs en europeisk energipolitik som även beaktar behovet av en hållbar utveckling i u-länder med växande ekonomier. Finansiella kriser, miljöproblem, organiserad brottslighet och epidemier stannar inte vid nationsgränser. Gränslösa frågor kräver gränslösa svar. Vår djupa lågkonjunktur kan inte lösas av enskilda länder utan kräver samarbete inom EU. Det omfattande jordbruksstödet måste avskaffas och regionalpolitiken reformeras.

Som kommunalråd ser jag hur beslut på EU-nivå påverkar oss. EU-lagstiftning måste förenklas och tolkas likvärdigt i hela EU. Efter att ha varit nationell expert på EU-kommissionen och förhandlare för den
svenska regeringen inom EU i flera år anser jag att Europasamarbetet
behöver moderniseras. Jag tror på Europa och vill med min kunskap och erfarenhet bidra till att föra EU närmare medborgarna.

  1. Enklare regler: EU:s regelverk påverkar vår vardag. EU måste närma sig medborgarna genom färre och enklare regler. Nej till långtgående svårtolkade regler!
  2. Energi – klimat – säkerhet: Sambandet måste bli tydligare i EU:s arbete. EU behöver bli en global aktör som säkerställer en hållbar utveckling.
  3. Modernare Europa: Avskaffa jordbruksstödet, reformera regionalpolitiken och satsa istället på ett modernare och effektivare Europasamarbete.
  4. Samarbete mot brott: Europas länder behöver samarbeta mot den gränsöverskridande organiserade brottsligheten.
  5. Ja till Euron: Krisen visar vilken risk vi tar som står utanför - en ny folkomröstning måste hållas senast 2011.