onsdag 27 april 2011

Vart tog våren vägen?

Sommaren kom lagom till påsk. Såväl vårlök, vintergäck som tulpaner blommar samtidigt. Påskharen har gjort sitt besök i trädgården och till mina brorsbarns förtjusning gömt eller kanske glömt några påskägg här och var. Sillen och laxen har inmundigats i det fria och lammfiolen stoppad med fetaost och vitlök har avnjutits. Solcellslamporna i trädgården glimmar på kvällen efter att laddats av solens strålar hela dagen.

I kommunens miljöplan framhålls att det bör göras en kartläggning av lämpliga lägen och på sikt en plan för alternativa förnyelsebara energikällor som till exempel vindkraft och solenergi. Hållbarhet har blivit allt viktigare vid samhällsplanering. På nya Härneviskolan i Bro kommer det att finnas solpaneler som värmer upp vattnet. Det uppvärmda vattnet skickas ned i hålen i berget och värmen kan användas som bergvärme och värma upp lokaler. Solpanelerna gör att uppvärmning av vatten under sommartid sker utan kostnad. Även om vi inte kan mäta oss med Google som investerar en miljard kronor (lika mycket som Upplands-Bro kommuns omslutning) i en solenergianläggning i Mojaveöknen för att förse 140 000 amerikanska hushåll med el, så kommer användandet av solenergi att bli allt viktigare i vår strävan efter att använda oss av förnybara energikällor och skapa ett hållbart samhälle.

Elever från Upplands-Brogymnasiet och en Norsk gymnasieskola har tillsammans haft ett projekt om ”Sustainable City Planning” (hållbar stadsplanering). Eleverna har tillsammans tagit fram smarta lösningar genom att tillämpa kunskap i biologi, kemi och/eller fysik, frö Framtidens Städer. Samarbetet mellan de svenska och norska gymnasieeleverna har höjt elevernas kompetens i att bygga nätverk för skapande och spridning av sina idéer. Projektet presenterades som en utställning på Kommunhuset den 7 april. Många av projekten var intressanta och visade på en vilja att bidra till att skapa ett hållbart samhälle. Som exempel kan nämnas, hållbar vatten tillförsel, biodisel utvunnen av återvunnen vegetabilisk olja, rörligt vindkraftverk, läsplatta som skulle ersätta alla skolböcker. Våra skulungdomar är verkligen framtidens entreprenörer.