tisdag 21 juni 2011

Varför börjar Tegelhagen byggas vid vattnet?

Med byggandet av Tegelhagen återuppväcker vi Bros historiska kontakt med Mälaren och ökar tillgängligheten till området. Bebyggelsen närmast vattnet kommer att vara främst flerfamiljshus. Nu, när vi har beslut och avtal med markägaren om att faktiskt genomföra detta, ifrågasätter oppositionen bl.a. att vi börjar bygga vid vattnet för att sedan fortsätta upp mot Trädgårdsstadsområdet (f.d. Bro Stationsområde).

Det finns flera anledningar till att börja vid vattnet. Omtanke om de boende i de områden som är färdigställda är viktigt. Ingen vill bo på en byggarbetsplats, speciellt inte under lång tid. Börjar man bygga i det område som oppositionen vill så innebär detta att de som bosätter sig där under mycket lång tid kommer att ha byggtransporter som passerar förbi till de byggområden som ligger söder om. Dessa transporter skulle då kunna pågå upp till 10 år. Bebyggelse i den ordningen är inte heller ekonomiskt försvarligt.

Att försöka börja bygga Tegelhagen från norr skulle leda till att Bros förbindelse med de attraktiva områdena vid Mälaren försenas och förmodligen inte blir av på mycket länge. Det gäller även den efterlängtade bussförbindelsen. Det område som oppositionen vill börja bygga ligger för övrigt inte i direkt anslutning till Bros station utan en grönkil skiljer området från Trädgårdsstaden. Området föreslås för villabebyggelse och hårdare exploatering är inte möjlig av hänsyn till kulturlandskapet.

måndag 20 juni 2011

Äntligen en Personalpolicy som omfattar rökförbud i Upplands-Bro kommun

På fullmäktige i förra veckan beslutade vi om en personalpolicy gällande för alla medarbetare i kommunal verksamhet. Policyn fastlog även förbud mot rökning på arbetstid. I maj 2011 tillämpas rökförbud i 146 av Sveriges 290 kommuner. Förbudet innebär att anställda ska avhålla sig från rökning på arbetstid. En rökfri arbetstid ger bättre hälsa och minskad sjuklighet. Socialdemokraterna försvarade som enda parti förekomsten av rökning på arbetstid. Socialdemokraterna ville jämställa rökning med snus och andra illaluktande odörer. Från socialdemokraterna framhöll man att även icke rökare gjorde saker på arbetsrid som tog koncentration och tid från arbetet. Den socialdemokratiska inställningen i denna fråga är märklig. Sjukdomar till följd av rökning är ett folkhälsoproblem som varje år skördar människoliv. 8000 svenskar dör årligen i förtid på grund av sin rökning. 6750 av dessa är under 65 år gamla. Det har visat sig att små barn som umgås med vuxna som röker förknippar rökdoften med trygghet och andra positiva händelser. Vuxna som röker i skolans värld är förebilder vare sig de vill det eller inte. Kan det vara så att det är rökarna i det socialdemokratiska partiet har slagit an tonen i denna fråga och inte vill se sina egna rökpauser ifrågasättas. Jag har svårt att se hur man från socialdemokraterna kan försvara att det förekommer rökning på arbetstid, när det är allmänt känt att rökning leder till sjukdomar både för den aktivt rökande och för passiv rökaren. Forskare har räknat ut att varje cigarett förkortar livet med cirka 10 minuter. Det betyder att en person som röker 20 cigaretter om dagen i 20 år förkortar sitt liv med närmare 3 år. Sverige är ett av 168 länder som undertecknat WHO:s tobakskonvention. Kommunernas roll är att driva utvecklingen framåt och bidra till en värld fri från tobaksrök. Barn och unga har rätt till en tobaksfri uppväxt.