måndag 28 november 2011

Vi räddar grannstödsbilen!

Folksam har meddelat att man kommer att dra tillbaka grannstödsbilen från vår kommun. När vi fick reda på att grannstödsbilen var i fara tänkte jag spontant på alla de förare som lojalt och med glädje gör vår kommun tryggare genom att köra runt under dagtid och rapportera till polisen och kommunen om de ser något som inte är som det ska. Jag tänkte på hur grannstödsförarna har underlättat för polisen genom att kunna rapportera direkt om de såg något. Grannstödsförarna har underlättat även för kommunen som har fått snabba rapporter om bl.a. skrotbilar. Vår kommun har genom grannstödsförarna i kombination med grannsamverkan blivit inte bara tryggare att leva i utan grannstöd skapar även sociala kontakter och gemenskap. Slutsatsen var och är att grannstöd och grannsamverkan är en viktig aktivitet och träder Folksam åt sidan så måste någon annan gå in.

När det kom ett nödrop från polisinspektör Björn Svensson (BELE)och från bilansvarig Lars-Gunnar Claesson, om att grannstödsbilarna med stor säkerhet skulle upphöra, satt jag och beräknade investeringsbudgetens storlek. Vi hade inom Alliansen bland annat diskuterat att avsätta en summa i budgeten som bidrag för att på sikt inköpa en elbil. När besked om upphörandet av grannstödsbilen kom föreslog jag att vi i investeringsbudgeten avsatte 300 tkr för att kunna köpa en el/hybridbil som dessutom skulle kunna fungera som grannstödsbil. Mitt förslag mottogs väl och i vår investeringsbudget som nu är tagen i kommunfullmäktige finns dessa pengar avsatta. Vi kommer att undersöka om det är lämpligast att köpa ut existerande grannstödsbil eller om det är mest lämpligt att köpa en ny.

Grannstödsverksamheten kan därför komma att kunna fortgå som vanligt. Skillnaden blir att grannstödsbilen kommer att vara placerad på samhällsbyggnadsförvaltningen. Grannstödsförarnas rapporter om vad som behöver åtgärdas i kommunen blir ett viktigt inspel till hur vi kan förbättra vår kommun.