tisdag 3 januari 2012

Galoppen får ett nytt hem i Bro

Det är en stor dag för Svensk Galopp och en lika stor dag för Upplands-Bro kommun. Svensk Galopp tillkännager att huvudstadsbanan kommer att lokaliseras till Bro. När det bestämdes att marken för Täby Galopp skulle säljas började spekulationerna om var den nya huvudstadsbanan för galoppen skulle ligga. Många kommuner var intresserade av få dit denna viktiga etablering och det har stått att läsa vid olika tillfällen i dagspressen att lokaliseringen av den nya galoppbanan var bestämd. Nu kan spekulationerna äntligen upphöra. Täby Galopp flyttar till Upplands-Bro kommun! Bland 60 olika platser runt om Stockholm ligger den bästa ur alla aspekter vid Önsta Gård i närheten av Bro samhälle. Täby Galopp har där förvärvat 190 hektar för att säkerställa en hemvist för galoppen. Målsättningen är att inte bara etablera en galoppbana utan en hästsportanläggning med möjlighet att utöva olika hästsportaktiviteter.

Lokaliseringsprocessen har pågått i över två år alltsedan från Svensk Galopps öppna informationsmöte om att marken för Täby Galopp skulle säljas och fram till köpet av mark i vår kommun. Informationsmötet var intressant och jag kan så här i backspegeln konstatera att det finns tillfällen då närvaro av politiker kan spela roll. Mitt intresse för galopp och nyfikenhet på hur tankegångarna gick gjorde att jag gick på detta möte. På detta möte var jag förvånande nog enda politiker som närvarade. Svensk Galopp var lika förvånande över detta faktum som jag men det gav tillfälle till intressanta diskussioner om vår kommun som ett alternativ för en framtida galoppbana. Efter detta har turerna varit många och ett antal kommuner har visat ett starkt intresse för att få Galoppen att etablera sig hos dem. Täby Galopps flytt till Bro är frukten av över två års arbete med att i konkurrens med andra kommuner få lokaliseringen av galoppens huvudstadsbana. Det svåraste har varit att vara tyst om processens fortgående när intresserade har frågat hur det går och om vår kommun fortfarande var intressant. Standardsvaret har varit ”Ja vi är med i leken och förhandlingar fortgår, men jag kan tyvärr inte säga något mer”. Jag är naturligtvis otroligt glad och stolt över att ha kunna bidra till att en av de största etableringarna i vår kommun blir av.

Nu börjar arbetet med att få till en högklassig hästsportanläggning. Tanken är att skapa en publikvänlig hästsportanläggning som även möjliggör att använda anläggningen för andra arrangemang inte bara inom hästsporten. Vi ser fram emot ett nära samarbete med Svensk Galopp så att vi tillsammans kan utveckla en fantastisk hästsportanläggning.

Nytt år och nya möjligheter och bättre än så här kan inte början på ett år bli.