onsdag 26 mars 2014

Arbetsmiljöverket inspekterar våra skolor

Arbetsmiljöverket genomför under 2013-2016 ett nationellt inspektionsprojekt. Syftet med projektet är att varken skolpersonal eller elever skadas eller blir sjuka på arbetet eller då de genomgår undervisning. Resultatet av inspektionen ska bidra till att skolorna får det systematiska arbetsmiljöarbetet att fungera så att de själva kan lösa flera av sina arbetsmiljöproblem. Arbetsmiljöverkets inspektörer ska inspektera 30% av landets skolor (1700 st.). Inspektionen gäller grundskolor, gymnasium och särskolor. Såväl kommunala som fristående skolor ska inspekteras. Inspektionen gäller det systematiska arbetsmiljöarbetet och omfattar både huvudmannanivå och skolnivå. Förskolor omfattas inte av denna inspektion. Inspektionen inkluderar arbetsbelastning, våld och hot, buller, ventilation samt lokaler (t.ex. städning).

Arbetsmiljöverket har nu gjort en inspektion hos oss som skolhuvudmän. Deltagande i mötet var tjänstemän, ansvariga politiker och skyddsombud. Glädjande var även elevskyddsombud var närvarande. Jag deltog i min egenskap av ordförande i utbildningsnämnden. Inspektörerna ställde frågor kring arbetet med det systematiska arbetsmiljöarbetet bl.a. om vilka rutiner och handlingsplaner som finns. Tyngdpunkten låg på det förebyggande arbetet. Vikten av kontinuitet och struktur betonades. Skolchefen visade på den information som nu finns på intranätet och berättade om hur vi arbetar med det systematiska kvalitetsarbetet. Vi poängterade att vi arbetar med att integrera arbetsmiljöarbetet i det systematiska kvalitetsarbetet
och att detta sätt att arbeta med frågan fungerar väl.

I vår kommun kommer inspektörerna från Arbetsmiljöverket att besöka Broskolan, Bergaskolan, Råbyskolan och Hagnässkolan. Ett uppföljningsmöte kommer at äga rum under försommaren. Vi välkomnar den input som inspektionerna kommer att ge till vårt arbete med att utveckla vårt systematiska kvalitetsarbete och förebygga olyckor och sjukdom.

tisdag 25 mars 2014

Bro centrum blir välkomnande

Ombyggnaden av Brohuset är i full gång. Brohuset får en inbjudande och öppen fasad mot torget. Boende har fört fram att man vill ha ett mer ombonat torg med mindre av stenbeläggningar, med uteservering och lekmöjligheter för de mindre barnen. Detta genomförs nu. Det nya cafét har en uteservering. För de små barnen och föräldrar finns lekredskap och bänkar. Miljön ska vara trivsam alla årstider. Träd, buskar och perenner mjukar upp och torget ber mer användbart än idag. Tillgängligheten ökar. Bra belysning och ett öppnare torg gör det tryggt i alla tider.

Förnyelsen av torget kostar 9,3 miljoner kronor . Pengarna kommer från Upplands-Bro Hus överskott. Lagen ger möjlighet till finansiering av omdaningen av torget så att det blir en attraktiv mötesplats som främjar ökad samhörighet och integration. Det är också helt i linje med uppdraget från kommunfullmäktige till Upplands-Bro Hus att vara med och utveckla våra centrum.

Det är klart att allt inte ryms på torget, som trots allt inte är så stort. De större barnen behöver ytor. Vi vill fortsätta utveckla Råbyparken till att bli en lekpark med aktiviteter för alla åldrar. En vidareutveckling av badet med en utomhusdel och en större äventyrsdel skulle göra Bro ännu mer attraktivt. Den kommande flytten av EON:s värmeverket i centrum ger också nya möjligheter.

Ett välkomnande torg är en mötesplats för alla.



måndag 24 mars 2014

Allt börjar med en bra lärare

Duktiga lärare är helt avgörande för elevernas kunskapsutveckling och resultat. Idag besökte jag Bergaskolan och följde under dagen en klass i årskurs 4. Det blev tydligt vilken betydelse läraren har inte för elevernas inlärning utan även som spridare av goda värderingar och som garant för lugn och trygghet i skolan. I en klass med 25 är det dock svårt för en lärare att uppmärksamma alla elever lika  mycket. Ytterligare en lärare skulle göra stor skillnad speciellt när eleverna håller på med att lösa uppgifter på egen hand.

Duktiga lärare lyfter resultaten. Skickliga lärare ska ha en bra lön och kunna göra karriär inom sitt yrke. Vi fortsätter att satsa på lärare genom att öka deras löner. Vi deltar aktivt i satsningen på förstelärare. Genom fortbildning såsom mattelyftet och läslyftet kan våra lärare vidareutbilda sig. Våra elever är värda bra lärare som har höga förväntningar på dem. Men det räcker inte utan rektor har en central roll för arbetsklimatet och att uppmuntra lärare att lära av varandra. Bra ledarskap är en avgörande faktor för all skolutveckling.

Skolutveckling ska vara bygd på forskning och beprövad erfarenhet. Samtliga våra skolor och förskolor driver nu ett systematiskt kvalitetsarbete där varje skola och förskola kontinuerligt planerar, följer upp och utvecklar utbildningen. Arbetet ska genomföras under medverkan av lärare, förskolelärare, övrig personal, elever och barn i förskolan. Även föräldrar ska beredas möjlighet att delta i arbetet. Systematiskt kvalitetsarbete är ett led i att förbättra resultaten i skolan.

Våra barn är framtidens vuxna.

söndag 23 mars 2014

Cancer - vår tids folksjukdom

Cancer är en sjukdom som på olika sätt drabbar många i vårt samhälle- direkt eller indirekt. Men först när sjukdomen drabbar den egna familjen eller släkten förstår man på allvar hur skoningslös den kan vara om man inte lyckas bekämpa den i tid. Under 2013 blev sjukdomen en verklighet i min nära släkt.

Tre dödsfall i släkten under kort tid, min faster, min pappa och min svåger - alla tre relaterade till cancer. Personer jag hade nära relationer till. Dessutom var vi tvungna att låta vår bästa hundvän somna in i januari 2013, även hon hade fått cancer. Forskningsframsteg när det gäller bekämpning av cancer är något av det viktigaste inom medicinsk forskning.

Det går inte att förbereda sig på hur man reagera på beskedet om att någon har cancer, än mindre när någon dör i sjukdomen. Sjukdomens förlopp är också individuell och antingen tar det lång tid och om den inte går att bota så går den att hålla på halster eller så upptäcker man den i för sent skede och förloppet blir brutalt snabbt. För anhöriga och vänner är det tärande att se hur sjukdomen tar kommandot över livet för personer som man känner väl.

Jag beundrar min faster som trots att cancern gjorde att hon inte kunde höra och knappt se ändå hade kvar sin humor,ville ha kontakt och tänkte framåt. Att se hur hon tacklade sin sjukdom påminde mig om vikten av att bevara sin humor och goda humör även när det är riktigt svårt.

Jag fick i början av september information om att min pappa hade avlidit i hemmet av en hjärtinfarkt genom att två poliser kom hem till oss och berättade. Vid ett sådant tillfälle hinner man på kort tid tänka mycket. Min första tanke var innan poliserna lämnade beskedet att det kunde vara något av mina barn som råkat ut för olycka. När jag väl fick beskedet var det helt overkligt. Jag hade ju pratat med honom bara några veckor tidigare. Plötsliga dödsfall vänder upp och ner på livet och det är omöjligt att förstå att man aldrig mer kan pratas vid om ditt och datt utan måste nöja sig med att prata med ett foto. Bilder är stumma och dåliga ersättare för riktiga människor. Så här i efterhand kan jag inse att allt arbete med att arrangera begravning, tömma lägenhet, gå igenom dokument och göra bouppteckning distraherade tankarna. Arbetet leder också till ett avslut och hjälper att ta farväl.

När jag fick frågan om hur jag orkade med politiken under sådana omständigheter så svarade jag alltid att uppdragen i politiken var till hjälp eftersom det politiska arbetet kräver närvaro för att åstadkomma resultat.

Tid för grubblerier finns inte i politiken.