söndag 26 april 2009

Europasamarbetet behöver moderniseras

EU behöver en ny strategi för tillväxt och ökad sysselsättning som fokuserar på regelförenkling, entreprenörskap, riva handelshinder, hållbar utveckling och som satsar på utbildning och forskning.

Sambandet mellan energi-, klimat och säkerhet behöver bli tydligt i EU:s politik. Det behövs en europeisk energipolitik som även beaktar behovet av en hållbar utveckling i u-länder med växande ekonomier. Finansiella kriser, miljöproblem, organiserad brottslighet och epidemier stannar inte vid nationsgränser. Gränslösa frågor kräver gränslösa svar. Vår djupa lågkonjunktur kan inte lösas av enskilda länder utan kräver samarbete inom EU. Det omfattande jordbruksstödet måste avskaffas och regionalpolitiken reformeras.

Som kommunalråd ser jag hur beslut på EU-nivå påverkar oss. EU-lagstiftning måste förenklas och tolkas likvärdigt i hela EU. Efter att ha varit nationell expert på EU-kommissionen och förhandlare för den
svenska regeringen inom EU i flera år anser jag att Europasamarbetet
behöver moderniseras. Jag tror på Europa och vill med min kunskap och erfarenhet bidra till att föra EU närmare medborgarna.

  1. Enklare regler: EU:s regelverk påverkar vår vardag. EU måste närma sig medborgarna genom färre och enklare regler. Nej till långtgående svårtolkade regler!
  2. Energi – klimat – säkerhet: Sambandet måste bli tydligare i EU:s arbete. EU behöver bli en global aktör som säkerställer en hållbar utveckling.
  3. Modernare Europa: Avskaffa jordbruksstödet, reformera regionalpolitiken och satsa istället på ett modernare och effektivare Europasamarbete.
  4. Samarbete mot brott: Europas länder behöver samarbeta mot den gränsöverskridande organiserade brottsligheten.
  5. Ja till Euron: Krisen visar vilken risk vi tar som står utanför - en ny folkomröstning måste hållas senast 2011.

onsdag 11 februari 2009

Genomförandet av tjänstedirektivet

Direktivet om tjänster på den inre marknaden ska vara genomfört i medlemsstaternas lagstiftning senast den 28 december i år. Tjänstedirektivet kan innebära att handelshinder tas bort, regler och administration förenklas och därmed underlätta etablering och en ökad rörlighet av tjänster inom EU. Eftersom tjänstesektorn är en sektor vars betydelse ökar hela tiden är det extra viktigt att lagstiftningen blir konkret och tydlig i sin karaktär. Inte minst en tydlig gränsdgragningen mellan de tjänster som omfattas av direktivet och de tjänster som inte omfattas är nödvändig. Tyvärr faller ett flertal tjänster utanför direktivets tillämpningsområde. Således ingår till exempel varken tjänster som tillhandahålls av bemanningssektorn, hälsa och sjukvårdstjänster, audiovisuella tjänster, eller privata säkerhetstjänster i direktivets tillämpningsområde.

Nödvändiga lagändringar kommer att ske i berörd sektorslagstiftning. Det är viktigt att direktivets syfte och mål tydligt framgår för att undvika missförstånd. Särskilt viktigt är detta gentemot kommunerna som kommer att behöva se över sina föreskrifter i den mån de rör tjänster som omfattas av direktivet. Som Kommunalråd och kommunstyrelseordförande vet jag av egen erfarenhet hur viktigt det är med enkla och lättfattliga regler. Som internationellförhandlare i mitt tidigare liv vet jag att de kompromisser som slutligen antas vid förhandlingarna på rådet och i Europarlamentet är långt ifrån så klara och tydliga som är önskvärt. Regelförenkling är ett måste på alla nivåer. Önskar man från regeringens sida att tjänstedirektivet tillämpas lika över hela landet borde översynen av kommunernas föreskrifter göras av länsstyrelserna och inte av kommunerna själva.

Yvonne Stein