onsdag 14 maj 2014

Det borde vara självklart att rösta i valet till Europaparlamentet!


Sverige gick med i EU 1995. Nästa år firar vi tioårsjubileum. Den ekonomiska krisen har slagit hårt mot många EU-länder. I krisens spår kommer fördomar och intolerans. I Sverige idag tävlar många partier om att vara mest kritiska till EU. Det finns till och med partier och företrädare som spelar på populismen och anspelar på att allt ont kommer från Bryssel. Underförstått att Sverige skulle klara sig bra på egen hand.  Sverige betalade 2013 in 37.3 miljarder till EU och får ett återflöde från främst EU:s  fonder för jordbruk, fiske, regionala frågor och för sociala frågor med 11.6 miljarder. Sverige betalar således mer än vad landet får tillbaka från EU i form av stöd och bidrag. Det kallas ibland för att Sverige är en nettobetalare till EU. En orsak till att Sverige är nettobetalare är att huvuddelen av EU:s pengar går till jordbruket och till att utjämna sociala och regionala klyftor. Vi har små men moderna jordbruk och får därför inte så mycket jordbruksstöd som länder med ett omodernt jordbruk. Regionala och sociala klyftor är förhållandevis små i Sverige vilket gör att vi har mindre behov av sådana stöd som i en del andra EU-länder. Att som Sverige Demokraterna gör ta detta till intäkt för att vårt medlemskap i EU är en dålig affär och att vi bör lämna unionen är en populistisk och förenklad syn på verkligheten. EU är så mycket mer än den summa som vi betalar in. Europas utveckling påverkar oss i Sverige såväl direkt som indirekt. Medlemskap i EU ger oss en möjlighet att vara med och besluta om Europas utveckling.

EU består av 28 suveräna stater som genom fördrag som antagits av samtliga länder kommit överens om att överlämna del av sin beslutanderätt till överstatliga organ. Rådet och Europaparlamentet (EP) är sådana beslutande organ.  Sverige deltar liksom andra medlemsstater i arbetet i Rådet och jag vet av egen erfarenhet att det handlar om att förhandla på ett klokt och bra sätt. Parlamentariker i det demokratiskt valda EP kan göra skillnad. EP har 766 ledamöter, 20 av dessa är svenska.  Folkpartiets parlamentariker Marit Paulsen, Cecilia Wikström och Olle Schmidt har gjort skillnad. Att som SD försöka måla upp EU som en monsterstat som vi ska slåss mot tyder bara på okunnighet. EU finns och utvecklas även utan svenskt medlemskap. Som svenskar är vi européer och delar Europas historia och grundläggande värderingar om mänskliga rättigheter och friheter. Med det följer också ett ansvar att aktivt ta del i Europas utveckling. Att inte rösta i valet till världens största demokratiskt valda parlament är att avsäga sig sin makt över att vara en del i Europas utveckling och istället låta andra bestämma.

Öppna gränser och en gemensam marknad har gett nya möjligheter att arbeta, studera och resa. Nästan tre fjärdedelar av Sveriges varuexport går till Europa och tillgången till EU:s marknad är avgörande för vår utveckling. Den svenska varuexporten uppgick år 2013 till 1 092 miljarder kronor. Europa, och främst EU, är den största marknaden för svenska exportvaror. I tur och ordning exporterar vi mest till Norge, Tyskland, Finland, Danmark och Storbritannien. Över 80 % av importen till Sverige kommer från länder i Europa. Framför allt importerar vi mycket från Tyskland, Norge, Danmark och Nederländerna. När företag växer och kan anställa fler, skapas också mer resurser till vår gemensamma välfärd. Genom att skapa bra förutsättningar för företag att växa har vi råd med mer välfärd som t.ex. skolluncher, läkarbesök eller järnväg. Svensk exportindustri är således starkt beroende av utvecklingen i Europa
Balkankriget slutade 1995. Jag var rättslig expert åt Kroatiens näringsdepartement åren 2005 - 2006. Mitt arbete var bl.a. att lära ut demokratiska processer till kroatiska tjänstemän.  10 år efter krigsslutet var det fortfarande påtagligt att Kroatien varit i krig. Värst var det i gränstrakten mot Serbien. Byggnader stod i ruiner och utbrända pansarvagnar kunder ses på åkrarna.  Sedan 1 juli 2013 är Kroatien medlem i EU. Grekland skulle i nuläget troligen haft inbördeskrig om landet inte var med I EU. När Ukraina började närma sig EU på allvar blev Krimkrisen ett faktum. I dag är Ukraina ett land i kris. Rysslands agerande kan på sikt riskera att hota freden i Europa. Det rysk-kinesiska avtalet om att Kina ska köpa rysk gas kan i detta sammanhang inte bortses ifrån. Den ryska gasen som kommer att köpas av Kina kommer visserligen från andra gasfyndigheter än den gas som idag levereras till Europa. Avtalet gör dock att Ryssland på sikt inte blir lika beroende av inkomster från den gas som levereras till Europa.

EU är ett lika viktigt fredsprojekt i dag som när Kol och Stålunionen bildades efter andra världskriget. Att lösa konflikter på fredlig väg istället för genom militära ingripanden spar mycket lidande. Västeuropa har tack vare det europeiska samarbetet haft sjuttio år av fred. Byråkrater är både bättre och billigare än soldater. EU är inte bara ett fredsprojekt. När brottsligheten blir alltmer gränslös måste rättsväsendet ändå fungera och det europeiska polissamarbetet utvecklas. Inte heller miljöproblem stannar vid gränsen utan är i allra högsta grad gränsöverskridande. Vi löser inte miljöproblemen genom mindre samarbete. De pågående förhandlingar om ett frihandelsavtal mellan EU och USA visar att EU är en tung spelare på den globala marknaden på ett sätt som ett enskilt land av Sveriges storlek inte kan vara.
Ensam är inte stark.

måndag 12 maj 2014

Bro får fler pendeltåg till jul


 
Tätare pendeltågstrafik till Bro är avgörande för samhällets utveckling, alltså för alla som bor och arbetar här. För ett år sedan, på folkpartiets förslag, begärde kommunstyrelsen i Upplands-Bro att landstinget som en första åtgärd ska sätta in insatståg i rusningstid från och till Bro. Vi konstaterade att det var fullt möjligt även utan nya spår. Faktum är att det  idag går pendeltåg på banan, som inte tar resenärer, till och från depån.

”Fler tåg redan till jul” sa vi och nu blir det i alla fall till jul i år!  Landstingets trafikförvaltning som planerar pendeltågstrafiken, har lämnat in en ansökan till Trafikverket om att kunna köra fler tåg till och från Bro i rusningstid. Fem extra tåg från Bro på morgonen och två extra från Stockholm på eftermiddagen.

De fem extra tågen planeras lämna Bro klockan 05.13, 05.43, 06.21, 06.51 och 07.21. De två extra eftermiddagstågen planeras lämna Stockholms central klockan 16.35 och 17.35. Tågen planeras alltså utöver de tåg som redan går till och från Bro. Den 26 september lämnar Trafikverket besked i frågan men om allt går väl kan de nya tågavgångarna starta redan den 14 december 2014.
Äntligen ger vårt hårda arbete resultat. Det är glädjande att vi nu äntligen tar det första steget mot tätare turer till Bro!