tisdag 21 juni 2011

Varför börjar Tegelhagen byggas vid vattnet?

Med byggandet av Tegelhagen återuppväcker vi Bros historiska kontakt med Mälaren och ökar tillgängligheten till området. Bebyggelsen närmast vattnet kommer att vara främst flerfamiljshus. Nu, när vi har beslut och avtal med markägaren om att faktiskt genomföra detta, ifrågasätter oppositionen bl.a. att vi börjar bygga vid vattnet för att sedan fortsätta upp mot Trädgårdsstadsområdet (f.d. Bro Stationsområde).

Det finns flera anledningar till att börja vid vattnet. Omtanke om de boende i de områden som är färdigställda är viktigt. Ingen vill bo på en byggarbetsplats, speciellt inte under lång tid. Börjar man bygga i det område som oppositionen vill så innebär detta att de som bosätter sig där under mycket lång tid kommer att ha byggtransporter som passerar förbi till de byggområden som ligger söder om. Dessa transporter skulle då kunna pågå upp till 10 år. Bebyggelse i den ordningen är inte heller ekonomiskt försvarligt.

Att försöka börja bygga Tegelhagen från norr skulle leda till att Bros förbindelse med de attraktiva områdena vid Mälaren försenas och förmodligen inte blir av på mycket länge. Det gäller även den efterlängtade bussförbindelsen. Det område som oppositionen vill börja bygga ligger för övrigt inte i direkt anslutning till Bros station utan en grönkil skiljer området från Trädgårdsstaden. Området föreslås för villabebyggelse och hårdare exploatering är inte möjlig av hänsyn till kulturlandskapet.

Inga kommentarer: