måndag 9 maj 2011

Prinsbesök i folkhälsans tecken

Regeringens satsning på en uppmärksamhetsvecka för ”Ett friskare Sverige” har idag, Europadagen den 9 maj, invigts på Råbyskolan av Prins Daniel, Socialminister Göran Hägglund och Sara Wamala, Generaldirektör för Folkhälsoinstitutet. Det var en stolt Rektor Ewa Ottosson som tog emot sällskapet på skolan. Sedan 2004 har Råbyskolan valt att profilera sig som en skola med hälsoinriktning.

Bakgrunden var de alarmerande rapporterna om barns försämrade hälsa med övervikt och dålig kondition. All verksamhet i skolan ska genomsyras av ett hälsofrämjande tänkande. Alla i Råbyskolan ansvarar för hälsoarbetet. Skolans vision är att eleven ska få kunskap och verktyg för att kunna ta ansvar över sin hälsa och göra kloka livsstilsval. Efter att det gröna bandet var klippt promenerade gästerna, barnen och lärarna på skolan 1.6 km längs cykelvägar vid skogskanten och genom Brosamhälle. Det var en avslappnad prins som umgicks med barnen och intresserat lyssnade på rektorn när hon berättade om skolans arbete med kost och motion.

Efter promenaden hade barnen ”röris” där de rörde sig med koordinerade rörelser till musik. Som kommunalråd med ansvar för bildningsfrågor delade jag ut ett grönt kristallhjärta till skolan för deras folkhälsofrågor, samt höll ett tal där jag betonade hur stolta vi i kommunen var över Råbyskolans arbete och tackade våra gäster för att de valt att besöka just Råbyskolan.

Övervikten ökar som ett problem i Europa och vikten av en god folkhälsa kan inte överskattas för ett lands utveckling. Det är därför passande att idag Europadagen den 9 maj inleds veckan för ett friskare Sverige. Initiativet uppmärksammar oss på vikten av att göra kloka livsstilsval. Vi har alla individuellt såväl som gemensamt, oavsett härkomst och utbildning, ansvar för de val vi gör och för en god folkhälsa.

Inga kommentarer: