onsdag 11 maj 2011

Utvecklingen av Ådöhalvön

I början på maj var jag inbjuden till Verkavikens samfällighetsförenings årsmöte. Mötet som hölls på Säbyholmsskolan var mycket välbesökt och där var även många från Sågbackens samfällighetsförening. Jag började med att presentera våra visioner för Ådöhalvön och betonade att anledningen till att vi vill ge större byggrätter är för att möjliggöra för ett bra åretruntboende för de som så vill.

Ådöhalvön är ett fantastiskt område att bo på och de som har förmånen att bo där har nu möjligheten att vara direkt delaktiga i utvecklingsprocessen. Utökade byggrätter medför även att fastigheterna ökar i värde och på så sätt går det att finansiera anslutningen till vatten och avlopp. Jag framhöll att från och med när samrådshandlingarna går ut så ligger bollen hos de boende på Ådöhalvön. Ju tydligare och enhetligare kommentarer till planprogrammet som kommer in för de olika områdena ju snabbare går processen. Skulle däremot svaren spreta åt olika håll fördröjs planprocessen.

En annan aspekt är att skulle vattenkvaliteten i framtiden befinnas undermålig har kommunen inget annat val än att vidta åtgärder. Man kan då antingen vidtala de boende som har privata anläggningar som inte har tillräckligt hög kapacitet att vidta rättelser, eller man kan finna att kommunalt vatten och avlopp är det som skulle lösa problemet. I båda fallen skulle det innebära kostnader för de boende och endast begränsad delaktighet. Jag hoppas och tror att de boende på de olika områdena på Ådöhalvön nu tar chansen och är delaktiga i områdenas utveckling. Delaktighet från de boende är en förutsättning för en gynnsam utveckling som beaktar de olika områdenas karaktär.

Inga kommentarer: