måndag 14 mars 2011

Det ska gå att leva och bo i hela Upplands-Bro

Äntligen kan vi sända ut ett planprogram för hela Ådöhalvön på samråd. Ådöhalvön är ett fantastiskt område med rika möjligheter till boende, rekreation och friluftsliv. Vi vill att det ska vara möjligt att leva och bo i såväl Ådö skog, Verkaviken som Sågbacken. I förslaget föreslår vi en rejält utökad byggrätt på alla tre områdena. I nuläget är det bara tillåtet med en byggnadsarea på 60 kvm för huvudbyggnader och 20 kvm för komplementbyggnad. Fastighetsägare som bor i Ådö skog föreslår vi ska kunna bygga upp till 160 kvm byggnadsarea för huvudbyggnad, dvs. 250 kvm bruttoarea, samt 50 kvm komplementbyggnad. Minsta tomstorlek i Ådö skog föreslås vara 2000, vilket möjliggör avstyckningar. Tomterna i Verkaviken är kring 1000 kvm, medan tomterna i Sågbacken är mellan 500 och 1000 kvm. Vi föreslår att byggrätten för båda dessa områden blir 100 kvm. Komplementbyggnader i Verkaviken föreslås ligga på 30 kvm och i Sågbacken på 20 kvm. Vatten och Avlopp ska dras ut på Ådöhalvön för de boendes och miljöns skull. Det ska gå att leva och bo på Ådöhalvön.

Vi vill utveckla gårdsmiljön och omgivningen kring Björknäs Gård och samtidigt ta till vara kulturhistoriska värden. Befintligt bad, stugby och camping vidareutvecklas och det kan tillkomma trädgårdscafé, odlingar, båt- och kanotplatser, vandrarhem och stadsjordbruk. Tanken är att området ska bli en attraktiv mötesplats med möjlighet för föreningsverksamhet och olika evenemang. Vi behöver attraktiva platser för rekreation och friluftsliv. Vi föreslår att det utreds möjlighet till att ersätta Norra Campingen med upp till 30 mindre enfamiljshus, där husens placering anpassas efter skogens karaktär.

Vi vill uppmana alla medborgare, i synnerhet boende på Ådö, att vara delaktiga i utvecklingen av Ådöhalvön genom samrådsprocessen och att komma in med synpunkter.

Inga kommentarer: