tisdag 8 mars 2011

Vikten av ett bindestreck

Häromdagen fick jag en aha upplevelse av betydelsen av en sådan enkel sak som ett bindestreck. Skolvärlden har publicerat en ranking av Sveriges skolkommuner. Rankingen är gjord av Lärarnas Riksförbund med underlag från Skolverket och Statistiska centralbyrån. Rankingen baseras på resultaten i nationella ämnesprov, andelen elever med gymnasiebehörighet i slutet av åk 9, andelen elever som uppnått målen i samtliga ämnen i åk 9, lärartäthet, andel elever med pedagogisk utbildning samt undervisningskostnad per elev.

Förgäves söker man Upplands-Bro. Till skillnad från 2010 då alla kommunnamn skrevs ut har i årets tabellen åtskilliga kommunnamn förkortats, däribland vårt. Jag fick frågan hur det kom sig att vår kommun var så lågt rankad som 279 av 289 kommuner. Vi brukar ligga på den övre halvan i den här typen av skolranking. Blev mycket fundersam över detta ras på bara ett år och bad att få återkomma. När jag gick in och detaljstuderade rankinglistan blev jag lugnare när jag hittade ”Upplands-” på 132 plats. ”Upplands” fanns mycket riktigt på 279 plats. Upplands-Bro(förkortat Upplands-) låg på plats 132 i denna ranking, vilket är en uppgång med 22 placeringar. Upplands Väsby (förkortat Upplands) har däremot halkat ner 78 placeringar sedan 2010 års ranking.

Det kändes bra att kunna återkomma och meddela att ris på grund av ett enormt ras kunde bytas mot ros eftersom vi väsentligt förbättrat vår position. Även om rankingar ska tas med en nypa salt så verkar som om vårt målmedvetna arbete med att höja meritvärden, behöriga lärare och närvaro i skolan har gett ett resultat som syns i denna mätning.

Inga kommentarer: