måndag 6 februari 2012

Datorn lika självklar för oss som pennan

Det är lätt att tro att ny teknik i sig gör underverk – att en läsplatta till varje elev löser skolans problem. Inget kan vara mer felaktigt. Det som gör att elever lär sig är lärare med höga förväntningar och en förmåga att entusiasmera oavsett om det sker genom användandet av läsplatta eller penna och papper. Skolans viktigaste uppdrag är att lära alla barn läsa och skriva. I vår globaliserade snabbt föränderliga omvärld är vi beroende av att kunna snabbt kunna läsa och förstå budskap liksom att själva kommunicera på ett bra sätt. Människor med bristande läs- och skrivförmåga får färre valmöjligheter i vår allt mer komplexa, kommunikationsbaserade värld. Utveckling av de pedagogiska metoderna måste gå hand i hand med användandet av modern teknologi. Elever som är skoltrötta behöver känna motivation och anledning att gå i skolan. Användandet av modern teknologi kan göra skolan mer stimulerande men kan inte ersätta engagerade lärare som ser eleven och hans/hennes behov. För elever med behov av särskilt stöd kan användningen av digitala lärverktyg vara till stor hjälp.
Tekniken kan rätt använd göra det möjligt för fler att lyckas under den första tiden i skolan. Vi kommer nog alla ihåg hur kämpigt det var att få ned läsbara bokstäver på papper och användandet av datorer eller läsplattor som komplement i språkinlärningsfasen kan hjälpa eleverna att sätta ihop ord även om de inte kan forma bokstäverna på pappret. Ingen behöver då begränsas av sin motoriska förmåga. För sin fortsatta utveckling är det dock viktigt att barnen sedan skrivkoden väl är knäckt utvecklar sin förmåga att skriva för hand.
Papper, penna, padda och dator kompletterar varandra. Alla verktyg behövs för att ge alla barn en god grund att stå på när världen förändras. Jag står helt bakom den debattartikel som infördes i dagens Opinion i Svenska Dagbladet och är därför en av de FP- politiker som undertecknat densamma. Följ gärna replikskiftetpå SvD:s hemsida: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/datorn-lika-sjalvklar-for-oss-som-pennan_6826813.svd

Inga kommentarer: