måndag 24 mars 2014

Allt börjar med en bra lärare

Duktiga lärare är helt avgörande för elevernas kunskapsutveckling och resultat. Idag besökte jag Bergaskolan och följde under dagen en klass i årskurs 4. Det blev tydligt vilken betydelse läraren har inte för elevernas inlärning utan även som spridare av goda värderingar och som garant för lugn och trygghet i skolan. I en klass med 25 är det dock svårt för en lärare att uppmärksamma alla elever lika  mycket. Ytterligare en lärare skulle göra stor skillnad speciellt när eleverna håller på med att lösa uppgifter på egen hand.

Duktiga lärare lyfter resultaten. Skickliga lärare ska ha en bra lön och kunna göra karriär inom sitt yrke. Vi fortsätter att satsa på lärare genom att öka deras löner. Vi deltar aktivt i satsningen på förstelärare. Genom fortbildning såsom mattelyftet och läslyftet kan våra lärare vidareutbilda sig. Våra elever är värda bra lärare som har höga förväntningar på dem. Men det räcker inte utan rektor har en central roll för arbetsklimatet och att uppmuntra lärare att lära av varandra. Bra ledarskap är en avgörande faktor för all skolutveckling.

Skolutveckling ska vara bygd på forskning och beprövad erfarenhet. Samtliga våra skolor och förskolor driver nu ett systematiskt kvalitetsarbete där varje skola och förskola kontinuerligt planerar, följer upp och utvecklar utbildningen. Arbetet ska genomföras under medverkan av lärare, förskolelärare, övrig personal, elever och barn i förskolan. Även föräldrar ska beredas möjlighet att delta i arbetet. Systematiskt kvalitetsarbete är ett led i att förbättra resultaten i skolan.

Våra barn är framtidens vuxna.

Inga kommentarer: