onsdag 26 mars 2014

Arbetsmiljöverket inspekterar våra skolor

Arbetsmiljöverket genomför under 2013-2016 ett nationellt inspektionsprojekt. Syftet med projektet är att varken skolpersonal eller elever skadas eller blir sjuka på arbetet eller då de genomgår undervisning. Resultatet av inspektionen ska bidra till att skolorna får det systematiska arbetsmiljöarbetet att fungera så att de själva kan lösa flera av sina arbetsmiljöproblem. Arbetsmiljöverkets inspektörer ska inspektera 30% av landets skolor (1700 st.). Inspektionen gäller grundskolor, gymnasium och särskolor. Såväl kommunala som fristående skolor ska inspekteras. Inspektionen gäller det systematiska arbetsmiljöarbetet och omfattar både huvudmannanivå och skolnivå. Förskolor omfattas inte av denna inspektion. Inspektionen inkluderar arbetsbelastning, våld och hot, buller, ventilation samt lokaler (t.ex. städning).

Arbetsmiljöverket har nu gjort en inspektion hos oss som skolhuvudmän. Deltagande i mötet var tjänstemän, ansvariga politiker och skyddsombud. Glädjande var även elevskyddsombud var närvarande. Jag deltog i min egenskap av ordförande i utbildningsnämnden. Inspektörerna ställde frågor kring arbetet med det systematiska arbetsmiljöarbetet bl.a. om vilka rutiner och handlingsplaner som finns. Tyngdpunkten låg på det förebyggande arbetet. Vikten av kontinuitet och struktur betonades. Skolchefen visade på den information som nu finns på intranätet och berättade om hur vi arbetar med det systematiska kvalitetsarbetet. Vi poängterade att vi arbetar med att integrera arbetsmiljöarbetet i det systematiska kvalitetsarbetet
och att detta sätt att arbeta med frågan fungerar väl.

I vår kommun kommer inspektörerna från Arbetsmiljöverket att besöka Broskolan, Bergaskolan, Råbyskolan och Hagnässkolan. Ett uppföljningsmöte kommer at äga rum under försommaren. Vi välkomnar den input som inspektionerna kommer att ge till vårt arbete med att utveckla vårt systematiska kvalitetsarbete och förebygga olyckor och sjukdom.

Inga kommentarer: