söndag 29 augusti 2010
Konstiga former i konsten
Konsten behövs för att skapa reaktioner, vare sig det är vackert, provocerande eller rent av hemskt. Ska bli spännande att åka runt och se vad våra konstnärer har åstadkommit under året.
tisdag 24 augusti 2010
Våra barn är morgondagens vuxna
Våra skolor har antimobbingplaner och arbetar förebyggande. Ändå finns det elever som inte vill gå i skolan av rädsla för sina plågoandar. Nolltolerans för mobbing är ett måste. En elev som skolkar, med eller utan föräldrars goda minne, signalerar att något är fel. Förståelse för olika kulturer från skola och socialtjänst och en dialog med föräldrar och elev om anledning till skolket är avgörande. Åtgärder ska vidtas så att eleven kan komma tillbaka till skolan. Nolltolerans för skolk är en viktig symbol. Skola och socialtjänst måste förtroendefullt samarbeta och bli bättre på att tidigt se signaler och agera. Föräldrar i vår kommun som känner att de behöver stöd i sin föräldraroll kan få detta. Ungdomar som mår psykiskt dåligt riskerar att dras in i gäng som använder droger och begår brott. Skolan måste ha nolltolerans för droger. Samarbete mellan skola, socialtjänst och polis måste fördjupas så att barn och unga i riskzonen fångas upp och får hjälp. Poliskontoret i Bro är en viktig länk i denna kedja.
När skolan är stängd behövs sysselsättning, sommararbeten och mötesplatser. Vi har ökat anslaget för föreningar och för sommaraktiviteter. Fler ungdomar fick sommararbete. Ledare och tränare i olika föreningar är viktiga som förebilder och som samtalspartner för barn och unga. Samtal med en närvarande och engagerad vuxen kan vara första steget till en positiv förändring för ett utsatt barn.
Det finns goda möjligheter att förebygga psykisk ohälsa genom tidiga insatser under uppväxten. Upplands-Bro ska vara ett samhälle som ser och förstår barn och unga och som hjälper till att tända ljuset i tunneln.
måndag 23 augusti 2010
Internationella minnesdagen för offren för totalitära ideologier
fredag 20 augusti 2010
Ensamkommande flyktingbarn
De söker trygghet och en möjlighet att utvecklas. De behöver hjälp med att bearbeta sina traumatiska upplevelser. De behöver utbildning. De är från sin familj som tidigare har gett dem rättesnören att leva efter. När dessa ungdomar lämnar sitt land är de hänvisade till varandra. Att ta hand om dessa unga kräver expertis. Deras landsmän som redan bor i Sverige vågar inte låta den bo hos sig, speciellt inte om de har egna barn och särskilt då flickor.
För kommunen är det ett stort ansvar att ta emot dessa unga. När de kommer måste vi först ta reda på vad de varit med om. Vilken psykisk stabilitet de har. Vi ska säkerställa att vi har kompetens som kan hjälpa dem över sina traumatiska upplevelser. En del blir aldrig fria från krigets fasor, utan är farliga både för sig själva och för andra. De har otroligt mycket utbildning att ta igen. Målsättningen är att även dessa flyktingar på sikt ska ha egen bostad, arbete och integreras i samhället. Vägen dit är lång, och många bakslag blir det. Misslyckanden drabbar såväl individ som samhället. Vi har under många år tagit emot dessa flyktingar och har förbundit oss att ta emot ännu fler de komman de åren. Glädjande så ligger Upplands-Bro bra till när det gäller integration. Vi är rankade som 2 i Stockholms län och 10 i Sverige när det gäller integration och med att lyckas få nya svenskar att komma in i samhället och hitta jobb.
Jag bodde på Balkan under ett och ett halvt år och jag såg med egna ögon vad krig ställer till med i ett samhälle. Hur människor som innan var vänner, blir fiender. Vilket pris inte minst kvinnor och flickor får betala. Personligen kan jag känna frustration över att familjerna inte väljer att även försöka rädda sina flickor undan krigets fasor. I ett krig är flickor lika mycket offer som pojkar, bara på ett annat sätt.
onsdag 18 augusti 2010
Paikallinen ohjelma Brossa
- Turvallisempi ja helpommin saavutettava keskusta, jossa enemmän kokoontumispaikkoja, puistoja, leikkipaikkoja, kaupallisia tiloja, kulttuuriin liittyviä kokoontumispaikkoja, eri tyyppisiä asuntoja.
- Yhtenäinen kävely- ja pyörätieverkosto Brossa ja sen ulkopuolella. Mahdollisuus pyöräillä tai kävellä Willys-kauppaan, Säbyholmiin, Bålstaan tai Håbo-Tibbleen.
- Bron asema-alue puutarhakaupungiksi.
- Kehittää Tegelhagenia ja Fiskartorpia niin, että Bron asukkaat pääsevät veden ääreen.
- Vesi ja viemäri Ådöhön tärkeällä etusijalla ihmisten ja ympäristön vuoksi.
- Toimiva joukkoliikenne, varttiliikenne ja luotettavat bussivuorot.
-Mahdollisuus elää, työskennellä ja asua täällä; enemmän yhteistoimintaa elinkeinoelämän ja koulun kesken.
- Kaunistaa teollisuusalueita.
- Toimia laukkaradan puolesta niin, että se on napana ratsastusurheilu-keskuksessa.
- Ulkoilma-allas.
- Uudistaa Härnevia niin, että lasten tarpeet huomioidaan.
Kalevalan Seniorit partiledardebatt
De flesta i finska föreningen Kalevlan Seniorit kan svenska och har bott i Sverige och i kommunen under lång tid. Men som en av damerna uttryckte det efterhand som de blev äldre så tog de svenska orden slut och finskan kom upp till ytan alltmer, vilket naturligtvis fungerade bra mellan finländare men fungerande mindre bra i kontakt med svensktalande. Finska föreningen har en föreningslokal. Men lokalen är för liten, sliten och kall på vintern. Trots det bedriver föreningen en mycket aktiv verksamhet och många finsktalande kommer på mötena. Helt klart är att föreningen behöver en annan och mer ändamålsenlig lokal.
Själva debatten kom mycket att kretsa kring våra skyldigheter med anledning av att kommunen blivit finskt förvaltningsområde 1 januari 2010. Många av de finsktalande gav målande beskrivningar över situationer där det inte hade fungerat i hemtjänsten eller socialtjänsten mellan svensktalande och finsktalande som hade glömt svenskan. Berättelser av typen att någon som bad hemtjänsten att köpa 4 paket gräddfil fick 4 liter filmjölk och liknande florerade friskt.
Finskan är ett svårt språk för det finns inga ord som går att känna igen. Jag var glad att Marianne Stigle kunde delta så att jag hade någon som inte bara framförde det jag sa, utan även översatte det de andra partiernas finsktalande medlemmar framförde. Det var glädjande att kunna berätta om vår äldre och handikappombudsman, ett gammalt folkpartiförslag som genomförts under mandatperioden.
Från Folkpartiets sida förde vi fram att de finsktalande numer har rätt att prata finska i kontakt med kommunen även om de kan svenska. Bristande antal personer i hemtjänsten och på äldreboenden som pratar finska upplevs av finsktalande som ett problem. Vi förde fram att vi vill att äldre ska ha möjlighet att få vård och omsorg på sitt eget språk. Flerspråkighet bör räknas som meriterande inom vård och omsorg. Service och omsorg i hemmet är en viktig resurs för de äldre som önskar bo kvar hemma. Hemtjänsten ska snabbt kunna vara på plats för att hjälpa de boende om något oförutsett händer. Vi vill öka möjligheten till individ anpassning och flexibilitet i hemtjänsten.
Äldre i behov av hjälp och stöd bör i högre grad kunna styra vilken typ av tjänster de efterfrågar och när de vill ha dem, bland annat för att bättre kunna planera besök och stöd också av anhöriga. Första steget till ökad egenmakt är nu taget i form av att äldre under sex timmar per månad kan välja vad de vill göra när hemtjänsten kommer. Vill den äldre till exempel hellre samtala än ha städat skall detta vara möjligt.
Utövare bör profilera sig. Profilområden kan vara en inriktning mot specifika funktionshinder, språk, missbrukskunskap eller liknande. Jag vill släppa in privata utövare i hemtjänsten som är specialiserade på finska.
Alla äldre kan eller vill inte bo hemma. Finska föreningen har över 270 medlemmar som är 65 år och äldre. Ett önskemål är om ett trygghetsboende/äldreboende för finsktalande. Som jag ser det så finns det inget som hindrar en privat entreprenör att starta ett äldreboende med huvudsakligen eller endast finsktalande personal.
Finska invandrare har starkt bidragit till att bygga upp vårt samhälle och nu när de blivit äldre är det dags för vårt svenska samhälle att betala tillbaka. Jag är därför stolt över att vår kommun numera är finskt förvaltningsområde och kommer att fortsätta att verka för att finsktalandes intressen tillvaratas.
onsdag 11 augusti 2010
Ungdomsfestival vid Lillsjön
Banden NÄÄK, Eboi, Mohammed Ali, Medina, Chooti & lil', Rick, Bizzy Boio, Amin feta, Blackpurple mfl gjorde sitt bästa för att få publiken att sjunga och dansa med trots regnet. Unga för unga, Nattvandrarna och fritidsgårdarna deltog i arrangemanget. Ungdomens hus var huvudarrangör. Stämningen var god trots vädret och det fanns möjighet att förse sig med något ätbart och drickbart i caféet. Festivalen var slut vid minatt och de ungdomar som var kvar hade genom kommunens försorg möjlighet att åka buss hem till Kungsängen och Bro.
söndag 8 augusti 2010
VM i armborstskytte
Armborst är ett gammalt vapen som kan härledas till Kina så tidigt som 300 FK. Den första ritningen i Europa hittades i Frankrike och är från 300 EK Till oss i Skandinavien kom armborsten med vikingarna och nämndes på 900talet EK i berättelser från vikingatiden. Under korstågen användes armborst för att försvara Jerusalem. Riddarna tyckte illa om armborst som vapen eftersom den gav fotfolket ett för kraftfullt vapen. Påven förbjöd 1139 användandet av armborst mot kristna. Under medeltiden utvecklades armborsten tekniska kännetecken.
Tävlingen gick av stapeln på Livgardets område i Kungsängen, norr om Stockholm.
50 tävlande från 7 nationer tävlade om vem som var träffsäkrast när det gällde att träffa tredimensionella modeller i naturlig skala av djur utsatta i naturen. Djuren var gjorda i skumplast och bestod i allt från änder, björnar till vildsvin och hjortar. Det minsta djuret var råttan. De tävlande deltog antingen i sporting, dvs. skytte med moderna armborst, eller tävlade inom medeltida armborst. Kvinnor och män deltog på samma villkor. De tävlande vet inte avståndet till målet.
Anledningen till att jag bevistade tävlingen var att jag fått en inbjudan från Gustav Malmborg, ordförande i Svenska Armborstunionen, om att inledningstala vid det tredje världsmästerskapet i tredimensionellt armborstskytte. Tävlingen var spännande och skyttarna var mycket koncentrerade. Rolf Hallin tog guld i den individuella skjutningen med medeltida armborst och Rolf var sedan med och bidrog till ett svenskt lagsilver.
tisdag 3 augusti 2010
Hållbar utveckling
Miljöfrågor behöver verkligen bli mer framträdande i 2010 års valrörelse, inte minst på lokal nivå. Vi har fattat beslut om att ansöka om att bli en ekokommun. Det visar att kommunens miljöarbete är på rätt väg, vilket är en viktig morot. En kommun bör ha som målsättning att bli en ekokommun. Vi vill att Upplands-Bro kommun ska föregå med gott exempel. Vi ska vara en kommun med en grön profil. Kretsloppstänkandet ska vara en naturlig del av planering, utförande och uppföljning i alla kommunens verksamheter.
- Energisparande åtgärder i kommunens fastighetsbestånd
- Kostnadsfri kommunal energirådgivning för kommunens medborgare
- Avveckling av oljeeldade panncentraler i fjärrvärmesystemet
- Utbyte av gatubelysning till lågenergilampor
- Kommunens bilpark ska bestå av miljöanpassade bilar
- Utvecklingen av användandet av alternativa energikällor
Vi är positiva till förslag som i ett helhetsperspektiv innebär energibesparing och som samtidigt är bra för vår närmiljö.
Folkpartiet har under innevarande mandatperiod som styrande i kommunen direkt medverkat till en kraftig utbyggnad av infartsparkeringar. Det är gratis för resenärer att nyttja dessa. Alla ska ha råd att använda kollektivtrafik och det ska vara ekonomiskt fördelaktigt att resa kollektivt.
Upplands-Bro är en tillväxtkommun och det är viktigt att tillväxten beaktar behovet av grönområden. Kommunen håller på med en ny översiktsplan där dessa frågor behandlas. Ett utkast till miljöplan finns, men behöver vässas till något. Med förbättrad miljöplan kommer vi att placera oss betydligt bättre i den ranking som Naturskyddsföreningen gjorde. Denna ranking baserades till stor del på miljöplanen. Jag är fullt övertygad om att när miljöplan beslutas och de konkreta åtgärderna i denna börjar genomföras påverkar detta direkt miljöarbetet i kommunen och även vår ranking hos Naturskyddsföreningen.
Bevarande av strandskyddet är viktigt för människor, djur och natur. Vi vill slå vakt om strandskyddet så att allmänhetens tillgång till ständerna tryggas och djur- och växtliv skyddas. Undantag måste dock i särskilda fall kunna göras. Allmänhetens tillgång till stränder är viktig för ett samhälles utveckling när detta befinner sig i anslutning till vatten. Det är viktigt att områden som är strandnära sköts om. Exploatering av Tegelhagen medför att invånare i Bro får tillgång till Mälaren med badplats, grönområden och bryggor.