Sommarlovet är slut och barn och ungdomar återvänder till skolans värld. Tyvärr har oro, ångest och nedstämdhet blivit tredubbelt vanligt bland unga de senaste 20 åren. Skolan har en viktig roll i att tidigt se elever som är i riskzonen, såväl utåtagerande som tystlåtna. Det krävs bättre verktyg i arbetet med att stärka ungas självkänsla och öka deras förmåga att bemästra negativa känslor och destruktiva beteenden. Lärare behöver utbildning i att bättre hitta och hantera psykisk ohälsa.
Våra skolor har antimobbingplaner och arbetar förebyggande. Ändå finns det elever som inte vill gå i skolan av rädsla för sina plågoandar. Nolltolerans för mobbing är ett måste. En elev som skolkar, med eller utan föräldrars goda minne, signalerar att något är fel. Förståelse för olika kulturer från skola och socialtjänst och en dialog med föräldrar och elev om anledning till skolket är avgörande. Åtgärder ska vidtas så att eleven kan komma tillbaka till skolan. Nolltolerans för skolk är en viktig symbol. Skola och socialtjänst måste förtroendefullt samarbeta och bli bättre på att tidigt se signaler och agera. Föräldrar i vår kommun som känner att de behöver stöd i sin föräldraroll kan få detta. Ungdomar som mår psykiskt dåligt riskerar att dras in i gäng som använder droger och begår brott. Skolan måste ha nolltolerans för droger. Samarbete mellan skola, socialtjänst och polis måste fördjupas så att barn och unga i riskzonen fångas upp och får hjälp. Poliskontoret i Bro är en viktig länk i denna kedja.
När skolan är stängd behövs sysselsättning, sommararbeten och mötesplatser. Vi har ökat anslaget för föreningar och för sommaraktiviteter. Fler ungdomar fick sommararbete. Ledare och tränare i olika föreningar är viktiga som förebilder och som samtalspartner för barn och unga. Samtal med en närvarande och engagerad vuxen kan vara första steget till en positiv förändring för ett utsatt barn.
Det finns goda möjligheter att förebygga psykisk ohälsa genom tidiga insatser under uppväxten. Upplands-Bro ska vara ett samhälle som ser och förstår barn och unga och som hjälper till att tända ljuset i tunneln.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar