söndag 8 augusti 2010

VM i armborstskytte

Förra helgen var det VM i Kungsängen i en så udda sport som Armborst (Crossbow på engelska).

Armborst är ett gammalt vapen som kan härledas till Kina så tidigt som 300 FK. Den första ritningen i Europa hittades i Frankrike och är från 300 EK Till oss i Skandinavien kom armborsten med vikingarna och nämndes på 900talet EK i berättelser från vikingatiden. Under korstågen användes armborst för att försvara Jerusalem. Riddarna tyckte illa om armborst som vapen eftersom den gav fotfolket ett för kraftfullt vapen. Påven förbjöd 1139 användandet av armborst mot kristna. Under medeltiden utvecklades armborsten tekniska kännetecken.

Tävlingen gick av stapeln på Livgardets område i Kungsängen, norr om Stockholm.
50 tävlande från 7 nationer tävlade om vem som var träffsäkrast när det gällde att träffa tredimensionella modeller i naturlig skala av djur utsatta i naturen. Djuren var gjorda i skumplast och bestod i allt från änder, björnar till vildsvin och hjortar. Det minsta djuret var råttan. De tävlande deltog antingen i sporting, dvs. skytte med moderna armborst, eller tävlade inom medeltida armborst. Kvinnor och män deltog på samma villkor. De tävlande vet inte avståndet till målet.

Anledningen till att jag bevistade tävlingen var att jag fått en inbjudan från Gustav Malmborg, ordförande i Svenska Armborstunionen, om att inledningstala vid det tredje världsmästerskapet i tredimensionellt armborstskytte. Tävlingen var spännande och skyttarna var mycket koncentrerade. Rolf Hallin tog guld i den individuella skjutningen med medeltida armborst och Rolf var sedan med och bidrog till ett svenskt lagsilver.

Inga kommentarer: