tisdag 3 augusti 2010

Hållbar utveckling

Miljöfrågor behöver verkligen bli mer framträdande i 2010 års valrörelse, inte minst på lokal nivå. Vi har fattat beslut om att ansöka om att bli en ekokommun. Det visar att kommunens miljöarbete är på rätt väg, vilket är en viktig morot. En kommun bör ha som målsättning att bli en ekokommun. Vi vill att Upplands-Bro kommun ska föregå med gott exempel. Vi ska vara en kommun med en grön profil. Kretsloppstänkandet ska vara en naturlig del av planering, utförande och uppföljning i alla kommunens verksamheter.

Vi i Folkpartiet stödjer

- Energisparande åtgärder i kommunens fastighetsbestånd

- Kostnadsfri kommunal energirådgivning för kommunens medborgare

- Avveckling av oljeeldade panncentraler i fjärrvärmesystemet

- Utbyte av gatubelysning till lågenergilampor

- Kommunens bilpark ska bestå av miljöanpassade bilar

- Utvecklingen av användandet av alternativa energikällor

Vi är positiva till förslag som i ett helhetsperspektiv innebär energibesparing och som samtidigt är bra för vår närmiljö.

Folkpartiet har under innevarande mandatperiod som styrande i kommunen direkt medverkat till en kraftig utbyggnad av infartsparkeringar. Det är gratis för resenärer att nyttja dessa. Alla ska ha råd att använda kollektivtrafik och det ska vara ekonomiskt fördelaktigt att resa kollektivt.

Upplands-Bro är en tillväxtkommun och det är viktigt att tillväxten beaktar behovet av grönområden. Kommunen håller på med en ny översiktsplan där dessa frågor behandlas. Ett utkast till miljöplan finns, men behöver vässas till något. Med förbättrad miljöplan kommer vi att placera oss betydligt bättre i den ranking som Naturskyddsföreningen gjorde. Denna ranking baserades till stor del på miljöplanen. Jag är fullt övertygad om att när miljöplan beslutas och de konkreta åtgärderna i denna börjar genomföras påverkar detta direkt miljöarbetet i kommunen och även vår ranking hos Naturskyddsföreningen.

Bevarande av strandskyddet är viktigt för människor, djur och natur. Vi vill slå vakt om strandskyddet så att allmänhetens tillgång till ständerna tryggas och djur- och växtliv skyddas. Undantag måste dock i särskilda fall kunna göras. Allmänhetens tillgång till stränder är viktig för ett samhälles utveckling när detta befinner sig i anslutning till vatten. Det är viktigt att områden som är strandnära sköts om. Exploatering av Tegelhagen medför att invånare i Bro får tillgång till Mälaren med badplats, grönområden och bryggor.

Inga kommentarer: