söndag 25 juli 2010
GOLF, GOLF och mera GOLF
Sista bollen är slagen och Scandinavian Masters 2010 på Bro Hof har avslutats. Det var spännande in i det sista. Banan är svår och mycket kan hända under en runda. Under de tre första dagarna ledde K J Choi från Korea. De svenska hoppen Richard S Johnsson och Jonas Karlsson spelade hela tiden bättre och bättre. Under lördagen kom regnet och det fortsatte att regna under hela natten till söndagen. Sammanlagt kom 60 mm regn. Den sista dagen kom avgörandet till slut att stå mellan Rafa Echenique från Argentina och Richard S Johnsson.
Tävlingen var spännande och Nicolas Colsaerts från Belgien ledde bitvis. Först när Richard Jonsson satte en långputt på sista hålet var segern klar och den första Nordea Scandinavian Masters på Bro Hof var avgjord. Som Brobo och kommunstyrelseordförande gläds jag åt att den första Scandinavian Masters blev en spännande tävling och att så många kom till Bro Hof och följde tävlingen. Gratulationer till Björn Örås och Bro Hof Slott för en mycket lyckad premiär för Scandinavian Masters på Bro Hof.
torsdag 15 juli 2010
Mer turism och fler turister
Över 70 procent av landets turistföretagare ser positivt på den ekonomiska utvecklingen och var femte turistföretagare planerar att nyanställa. Turistnäringen i stort är dock i sin linda i Upplands-Bro. Jag ser turismen som en av de näringar som absolut kan utvecklas i Upplands-Bro.
Vi bor i en unik kulturbygd nära Stockholm och det vill jag ska utnyttjas bättre. Under mandatperioden har vi installerat en officiell turistinformation vid receptionen i kommunhuset. Vi producerar material angående våra vandringsleder och de kulturprogram som gäller. Jag tror att det är fullt möjligt att bygga turistnäringar på våra förutsättningar vad gäller miljöer lämpliga för idrott och friluftsaktiviteter och inte minst våra anor från vikingatiden. Men även utnyttja tillgången till kulturbygd från senare tider. Det kan vara läge att undersöka möjlighet till ångbåtstrafik på Mälaren. Hästnäringen ur ett turistperspektiv kan säkert utvecklas.
Vi har redan flera flaggskepp i Upplands-Bro, våra kursgårdar och våra 4 golfbanor. Vårt främsta flaggskepp är golfanläggningen Bro Hof Slott. Golfbanan är Sveriges bästa och en av Europas bästa golfbanor. Nästa vecka går Nordea Scandinavian Masters av stapeln på Bro Hof. Förberedelserna inför tävlingen pågår just nu för fullt.
Människan idag behöver komma bort från stadens larm och känna tystnaden på landet. Vi har väl förspänt med tillgång till vatten, ängar och skog. Vi ska vara varsamma om våra tysta områden och se de som en tillgång när det gäller turistnäringen. Turism är också närturism, vi som bor och lever här, nar vi på vår lediga tid gör en utflykt i vår kommun. Det är viktigt att det finns information om vad som är på gång. Foldrar som ges ut i kombination med hemsidan tycker jag är bra, men de kan utvecklas ytterligare.
Det är viktigt att kartlägga de turistnäringar vi har i vår kommun. Området kring Sätra gård och Glasbruket kan utvecklas med fler näringar och därmed bli ett större utflyktsmål. Ladan i Öråker kan utvecklas till att ännu mer bli mötesplats för olika aktiviteter. Vi ska ta hänsyn till behovet av mark för näringslivet vid planläggning. Företrädare för turistnäringar som vill etablera sig i vår kommun ska de naturligtvis mottas väl.
Jag vill att vi arbetar vidare på vår kommuns positiva kännetecken och jag är övertygad om att det kommer fler entreprenörer till Upplands-Bro som ser möjligheterna inom turistnäringen.
tisdag 13 juli 2010
Upplands-Bro är inte längre kommunen utan park
När jag tillträdde som kommunstyrelsens ordförande fanns ingen park i vår kommun. Grönplanen som antogs under mandatperioden beskriver på ett konkret och tydligt sätt läget utseendet av allmänna grönytor i våra tätorter, men ger också beskrivningar på hur de skulle kunna utvecklas. Jag anser att parker och lekplatser är komplement till naturen och viktiga mötesplatser för barn, unga och gamla. Att plantera träd och perenner är ett ekonomiskt sätt att försköna kommunen. Gröna ytor kräver mer kostsam skötsel än rabatter med perenner.
Den lilla parken framför kommunhuset utgjorde det första steget för Upplands-Bro mot att bli en kommun med tillgång till park. Planteringar, belysning och skulpturen ”la culture c’est moi” (kulturen det är jag) förvandlade en grusplan till en trevlig entré till kommunhuset. Råbyparken har anlagts och fler parker projekteras. Träd, perenner och tusentals lökar har planterats runt om i kommunen. Rondellerna har försetts med växter.
Parker och lekplatser är viktiga mötesplatser för alla generationer oavsett kultur. Jag anser att levande trivsamma samhällen kräver att det inte bara finns kommersiella lokaler utan även att det finns parker och lekplatser i närheten av centrum.
Det offentliga rummet ska vara lättillgängligt för alla.
måndag 12 juli 2010
Företagande är grunden för välstånd
Som kommunstyrelseordförande är det en stor förmån att träffa företagare i olika sammanhang. Företagarna i kommunen ser trots föregående finanskris framtiden an med tillförsikt. Varje år tillkommer över 100 nya företag. Nya jobb startas i nya företag. Upplands-Bro klättrar i rankningar som görs av såväl Stockholm Business Alliance som Svenskt Näringsliv.
Men det återstår mycket att göra. Endast en tredjedel av 11 000 arbetande kommuninvånare stannar och jobbar i kommunen. Det vill jag ändra på. Det ska gå att både bo och jobba i kommunen. Det handlar om att skapa grogrund för livskraftiga expanderande företag. Mark för företagsetableringar ska säkerställas. Infrastruktur behöver förstärkas. Tillgång till e-tjänster måste utvecklas. Företags möjlighet att marknadsföra sin verksamhet måste främjas. Om möjligt bör kommunen eftersträva mindre upphandlingar som möjliggör även för små företag att delta. Tillsättandet av en näringslivschef är en viktig pusselbit.
Samverkan mellan skola och näringsliv ska öka. Morgondagens entreprenörer finns i dagens skolor. En virtuell mötesplats för skola och näringsliv behövs. Tillväxten av unga företagare i kommunen är god. Ung Företagsamhet på gymnasiet bidrar. Alla företag har någon gång varit nystartade. Nya företagare kan få hjälp på Nyföretagarcentrum med att skapa realistiska affärsplaner. Bristen på kapital kan vara problem vid start av nya företag. För att underlätta för unga att starta företag borde finnas möjlighet till mikrolån på upp till 200 000 kronor, för de som har en ekonomiskt hållbar företagsidé. Almia kan vara den myndighet som administrerar dessa lån.
Jag tror på utveckling genom dialog och nära kontakt mellan kommun, näringsliv och skola. Lyhördhet mot företagens behov ska prägla kommunens verksamhet gentemot företagare.
Om det ska finnas jobb att gå till måste det finnas många engagerade företagare.
Näringslivsfrågorna står därför i fokus i Upplands-Bro.
fredag 9 juli 2010
Dags att summera
Nu är det dags att summera. Som kommunstyrelsens ordförande är det glädjande att se att vårt mod har gett resultat. Vi är en ung kommun som växer och under de tre år som varit har vi byggt 26 nya förskoleavdelningar runt om i kommunen. Moderniseringen av våra skolor fortgår. Fler elever går ut skolan med slutbetyg och det genomsnittliga meritvärdet har ökat. Fler elever i vuxenutbildningen fullföljer sina studier. Barns och ungdomars fritid är viktig och nu byggs Bro fotbollshall så att träning kan äga rum även under den kalla delen av året.
Invigning kommer att äga rum i anslutning till Fest i Byn den 11 september. Kungsängens idrottsplats är uttjänt och vår växande kommun behöver verkligen en ny arena. Första spadtaget i form av spark mot mål har gjorts och vi ser alla fram emot en arena som möjliggör stordåd av våra idrottande barn och ungdomar. Såväl Kungsängens nya idrottsplats som Bro fotbollshall blir också viktiga mötesplatser. Planeringen av Föreningshuset, som ska ersätta scouternas nuvarande hemvist fortgår.
Även om vi är en ung kommun ökar andelen äldre och bygget av det nya äldreboendet fortgår.
Invigning kommer att äga rum den 10 september. Upphandling av driften sker 2011. Inte minst mötet kring måltiden och utformningen av trädgårdar i anslutning till våra äldreboenden är viktiga för att de boende ska må bra.
Ett blomstrande samhälle förutsätter ett livskraftigt näringsliv. Varje år etablerar sig minst 100 nya företagare i kommunen. Glädjande är våra företagare nöjda med den service som kommunen ger. Enligt Stockholm Business Alliance ligger vi på 6 plats i länet när det gäller service till företagen. Genom aktivt samarbete med näringslivet strävar vi efter att bli ännu bättre.
torsdag 8 juli 2010
Varför jag återuppväcker min blogg
Valet 2006 var spektakulärt i Upplands-Bro kommun. Vår kommun blev känd i hela Sverige genom den vågmästarroll som Sverigedemokraterna fick. Kommunen stod i praktiken stilla i åtta månader. Situationen löstes genom att vi i Folkpartiet tog ansvaret och tillsammans med Socialdemokraterna löste hanslingsförlamningen. Kommunen har mått bra av den ändrade maktfördelningen utan SD:s vågmästarroll.
Jag anser inte att det viktigaste som politiker är debatterna i fullmäktige, hur intressanta de än må vara, utan att det fattas kloka beslut till gagn för medborgarna och att dessa beslut sedan genomförs på ett sätt som är tänkt. Jag har därför valt att koncentrera mitt arbete på att åstadkomma positiva förändringar i kommunen och inte på att berätta om de krumbukter som förekommit under mandatperioden. Jag kommer i kommande inlägg att gå igenom och kommentera mer av vad som vi lyckats med under mandatperioden, liksom tankar inför framtiden. Vill du veta mer detaljerat om vad som åstadkommits under mandatperioden går du in på hemsidan för Folkpartiet i Upplands-Bro.