torsdag 15 juli 2010

Mer turism och fler turister

Upplands-Bro kommun antog en turismstrategi redan 1996. Syftet med strategin är att den ska genomsyra kommunens verksamheter och planer samt att den ska ligga till grund för den turistinriktade delen av näringslivsutvecklingen. I strategin förs fram något som jag personligen tycker är mycket viktigt nämligen behovet av flera arbetstillfällen. Detta är av vikt för kommunens attraktivitet när det gäller boende och för underlaget för samhällsservice.
Över 70 procent av landets turistföretagare ser positivt på den ekonomiska utvecklingen och var femte turistföretagare planerar att nyanställa. Turistnäringen i stort är dock i sin linda i Upplands-Bro. Jag ser turismen som en av de näringar som absolut kan utvecklas i Upplands-Bro.

Vi bor i en unik kulturbygd nära Stockholm och det vill jag ska utnyttjas bättre. Under mandatperioden har vi installerat en officiell turistinformation vid receptionen i kommunhuset. Vi producerar material angående våra vandringsleder och de kulturprogram som gäller. Jag tror att det är fullt möjligt att bygga turistnäringar på våra förutsättningar vad gäller miljöer lämpliga för idrott och friluftsaktiviteter och inte minst våra anor från vikingatiden. Men även utnyttja tillgången till kulturbygd från senare tider. Det kan vara läge att undersöka möjlighet till ångbåtstrafik på Mälaren. Hästnäringen ur ett turistperspektiv kan säkert utvecklas.

Vi har redan flera flaggskepp i Upplands-Bro, våra kursgårdar och våra 4 golfbanor. Vårt främsta flaggskepp är golfanläggningen Bro Hof Slott. Golfbanan är Sveriges bästa och en av Europas bästa golfbanor. Nästa vecka går Nordea Scandinavian Masters av stapeln på Bro Hof. Förberedelserna inför tävlingen pågår just nu för fullt.

Människan idag behöver komma bort från stadens larm och känna tystnaden på landet. Vi har väl förspänt med tillgång till vatten, ängar och skog. Vi ska vara varsamma om våra tysta områden och se de som en tillgång när det gäller turistnäringen. Turism är också närturism, vi som bor och lever här, nar vi på vår lediga tid gör en utflykt i vår kommun. Det är viktigt att det finns information om vad som är på gång. Foldrar som ges ut i kombination med hemsidan tycker jag är bra, men de kan utvecklas ytterligare.

Det är viktigt att kartlägga de turistnäringar vi har i vår kommun. Området kring Sätra gård och Glasbruket kan utvecklas med fler näringar och därmed bli ett större utflyktsmål. Ladan i Öråker kan utvecklas till att ännu mer bli mötesplats för olika aktiviteter. Vi ska ta hänsyn till behovet av mark för näringslivet vid planläggning. Företrädare för turistnäringar som vill etablera sig i vår kommun ska de naturligtvis mottas väl.

Jag vill att vi arbetar vidare på vår kommuns positiva kännetecken och jag är övertygad om att det kommer fler entreprenörer till Upplands-Bro som ser möjligheterna inom turistnäringen.

Inga kommentarer: