tisdag 13 juli 2010

Upplands-Bro är inte längre kommunen utan park

När jag tillträdde som kommunstyrelsens ordförande fanns ingen park i vår kommun. Grönplanen som antogs under mandatperioden beskriver på ett konkret och tydligt sätt läget utseendet av allmänna grönytor i våra tätorter, men ger också beskrivningar på hur de skulle kunna utvecklas. Jag anser att parker och lekplatser är komplement till naturen och viktiga mötesplatser för barn, unga och gamla. Att plantera träd och perenner är ett ekonomiskt sätt att försköna kommunen. Gröna ytor kräver mer kostsam skötsel än rabatter med perenner.

Den lilla parken framför kommunhuset utgjorde det första steget för Upplands-Bro mot att bli en kommun med tillgång till park. Planteringar, belysning och skulpturen ”la culture c’est moi” (kulturen det är jag) förvandlade en grusplan till en trevlig entré till kommunhuset. Råbyparken har anlagts och fler parker projekteras. Träd, perenner och tusentals lökar har planterats runt om i kommunen. Rondellerna har försetts med växter.

Parker och lekplatser är viktiga mötesplatser för alla generationer oavsett kultur. Jag anser att levande trivsamma samhällen kräver att det inte bara finns kommersiella lokaler utan även att det finns parker och lekplatser i närheten av centrum.

Det offentliga rummet ska vara lättillgängligt för alla.

Inga kommentarer: