måndag 12 juli 2010

Företagande är grunden för välstånd


Som kommunstyrelseordförande är det en stor förmån att träffa företagare i olika sammanhang. Företagarna i kommunen ser trots föregående finanskris framtiden an med tillförsikt. Varje år tillkommer över 100 nya företag. Nya jobb startas i nya företag. Upplands-Bro klättrar i rankningar som görs av såväl Stockholm Business Alliance som Svenskt Näringsliv.

Men det återstår mycket att göra. Endast en tredjedel av 11 000 arbetande kommuninvånare stannar och jobbar i kommunen. Det vill jag ändra på. Det ska gå att både bo och jobba i kommunen. Det handlar om att skapa grogrund för livskraftiga expanderande företag. Mark för företagsetableringar ska säkerställas. Infrastruktur behöver förstärkas. Tillgång till e-tjänster måste utvecklas. Företags möjlighet att marknadsföra sin verksamhet måste främjas. Om möjligt bör kommunen eftersträva mindre upphandlingar som möjliggör även för små företag att delta. Tillsättandet av en näringslivschef är en viktig pusselbit.

Samverkan mellan skola och näringsliv ska öka. Morgondagens entreprenörer finns i dagens skolor. En virtuell mötesplats för skola och näringsliv behövs. Tillväxten av unga företagare i kommunen är god. Ung Företagsamhet på gymnasiet bidrar. Alla företag har någon gång varit nystartade. Nya företagare kan få hjälp på Nyföretagarcentrum med att skapa realistiska affärsplaner. Bristen på kapital kan vara problem vid start av nya företag. För att underlätta för unga att starta företag borde finnas möjlighet till mikrolån på upp till 200 000 kronor, för de som har en ekonomiskt hållbar företagsidé. Almia kan vara den myndighet som administrerar dessa lån.

Jag tror på utveckling genom dialog och nära kontakt mellan kommun, näringsliv och skola. Lyhördhet mot företagens behov ska prägla kommunens verksamhet gentemot företagare.
Om det ska finnas jobb att gå till måste det finnas många engagerade företagare.

Näringslivsfrågorna står därför i fokus i Upplands-Bro.

Inga kommentarer: