söndag 5 september 2010

Bevarande av kulturarvet

"Det var inte som det var"

Hembygdsföreningarna och Upplands-Bro Kulturhistoriska Forskningsinstitut (UKF) hade i veckan en paneldiskussion med de politiska partierna om bevarandet av Kulturarvet.
Av presentationen från hembygdsföreningarna och UKF framgick att vårt lokala kulturarv förvaras på ett mindre säkert sätt än vad som är önskvärt. Tillgång till vårt kulturarv gör att det går att visa på hur historien var och påvisa när spekulationer inte stämmer. Kunskap om historien hjälper oss att ta oss an framtiden.

Vårt kulturarv i kommunen är i dagsläget splittrat på flera förvaringsställen och borde samlas under ett tak. Vi har fattat beslut i kommunfullmäktige om ett föreningsarkiv. Det återstår att genomföra beslutet på ett ändamålsenligt sätt. Ett föreningsarkiv måste som jag ser det uppfylla fyra kriterier. Ett arkiv måste på ett säkert sätt bevara kulturhistoriska dokument för framtiden. Betydelsefulla dokument måste finnas i digitaliserad form på ett sätt som gör de tillgängliga Rösterna från förr behöver kunna höras på nytt. Gamla fotografier behöver bli mer tillgängliga Kulturarvet behöver användas mer i skolan. Ett arkiv måste ligga centralt beläget så att såväl forskare som allmänheten som söker information med lätthet kan få tillgång till den information man söker.

Inga kommentarer: