tisdag 7 september 2010

Kultur, integration och miljö

Utformningen av det offentliga rummet är avgörande för invånares delaktighet. Jag kommer att fortsätta att arbeta för att det i vår kommun ska finnas mötesplatser där människor oavsett generation och kultur kan träffas. Byggandet av ett Kulturens hus är en sådan mötesplats. En blandning av bostadstyper och tillgång till stråk för cyklar och gående gynnar såväl integration som en hållbar utveckling. Vid nybyggnation ska en procent av byggkostnaderna läggas på konstnärlig utsmyckning. Offentlig konst möter alla i verkligheten.

Antalet nya företagare ökar och vårt gymnasium ligger på en hedrande femteplats i länet i antalet startade UF-företag (unga företagare). När det gäller integration är vi på andra plats i länet och på tionde plats i landet. En ökande företagsamhet är det bästa sättet att öka våra invandrares möjlighet att komma in i samhället. Möjlighet till mikrolån för att starta företag ökar dessa möjligheter. Fler arbetstillfällen i vår kommun bidrar till kommunens attraktivitet och till en hållbar miljö. Jag vill öppna möjligheten för etablering av sociala företag åt dem som av någon anledning står utanför arbetsmarknaden. Ett samhälle ska ge många livschanser.

De flesta av oss värnar om miljön. Tack vare kommunens arbete med en hållbar utveckling har vi trots frånvaro av miljöplan klättrat i Miljöaktuellts heltäckande miljöranking från plats 246 till 196 ( dvs. 50 placeringar). Ett utkast till miljöplan håller på att finslipas och ska beslutas i höst. Det mest effektiva ur miljösynpunkt är att hela prylar återanvänds, antingen som de är eller omarbetade. Jag skulle vilja göra det möjligt att lämna hela möbler i en lokal på återvinningen så att någon som behövde t.ex. en byrå kan byta den mot något som han eller hon lämnat. Detta skulle gynna miljön såväl som bidra till att vårt nutida kulturarv i form av möbler och prylar lever vidare i någon form.

Detta är politik för medborgarnas bästa.

Inga kommentarer: