söndag 5 september 2010

Utan stöd från anhöriga stannar vården av gamla och sjuka


Såhär i valtider är det gott om politikerutfrågningar. Anhörigföreningen hade en utfrågning om de politiska partiernas inställning till anhörigas vård av gamla och sjuka. Samtliga partier med undantag från Sverigedemokraterna deltog i utfrågningen.

När vi tänker på anhörigvård tänker vi oftast på vård av gamla. Det är viktigt att vi även kommer ihåg de fall där yngre är i behov av vård. Många gånger känner de vårdande anhöriga sig ensamma och anhörigföreningen spelar genom sin gemenskap en viktig roll. Även besök av volontärer kan skingra ensamheten. Vi har inrättat Kontakten, en träffpunkt för volontärer och anhöriga. Möjligheten att träffa de som lever under liknande förhållande kan vara avgörande för att man ska orka gå vidare. Vi vill att anhöriga som vill och kan klara vården i hemmet ska få tillgång till rådgivning och stöd. Anhörigvårdarna ska inte tas för givna. Möjlighet till avlastning måste finnas och vi har under mandatperioden infört ett första steg i denna riktning genom att inreda en lägenhet i Bro servicehus där anhöriga kan sova och äta medan den demente är kvar hemma med avlösaren. Vi har infört fyra timmar avgiftsfri avlösning i veckan. Anhöriga och hemtjänsten måste ha ett nära och förtroendefullt samarbete i kommunen för att vården av den gamle eller sjuke ska ske på bästa sätt för individen och hindra att den anhörige bränner ut sig. Det behövs en kompetenshöjning för medarbetare inom hemtjänsten som avlöser de anhöriga. Öppning för privata initiativ måste till.

Äldre och handikappade och deras anhöriga har genom möjlighet att klaga till äldre- och handikapp ombudsmannen om man upplever att kommunen inte levt upp till sina åtaganden. Under mandatperioden har vi anställt en äldrepedagog som metodhandleder personal i arbete med olika aktiviteter till brukare med demessjukdom och som drabbats av stroke. Äldrepedagogen träffar även anhöriga.

Vi vill göra en kartläggning av behovet av anhörigstöd och göra det möjligt att ansöka om rekreation för anhöriga. Det ska vara lätt för den anhörige att komma i kontakt med kommunen genom "ett nummer in". Personal och anhöriggrupper bör vidareutbildas tillsammans. Personalen känner bäst till vad som krävs för att leva upp till vårdbehovet, men den enskilde anhörige känner till den anhörigas specifika behov och önskemål. De anhörigas roll som kompetensgivare måste bättre tas till vara.

Anhörigföreningen förde fram behovet av anhörigkonsulent som skulle ha en övergripande bild och kunna föra den anhörigas talan när denne inte själv orkar.
Santliga partier var överens om att tillsättandet av en äldrepedagog kunde fylla ett viktigt behov.

Inga kommentarer: