fredag 3 september 2010

Företagardebatt

Företagarna tog det lovvärda initiativet och bjöd in guppledarna från samtliga partier på lokal nivå till en debatt om utvecklingen av näringslivet i Upplands-Bro.
Samtliga partier med undantag från Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna var representerade.

Det ska gå att både bo och jobba i Upplands-Bro. Över två tredjedelar pendlar till sina jobb. Unga familjer flyttar hit när barnen är små. Efter mamma- och pappaledigheter när barnen börjar i förskolan blir det mycket pusslande om båda vuxna i familjen måste pendla. Lokala arbetstillfällen underlättar livspusslet för inte minst stressade småbarnsföräldrar. Vi är en expansiv kommun och vår befolkning ökar. En levande kommun ska kunna erbjuda inte bara attraktivt boende, bra skolor, rik fritid, utan även ett blomstrande näringsliv som ger arbetstillfällen. Efter min artikel i tidningen Mitti i mars i år om att jag vill skaffa 500 nya jobb till kommunen delar nu samtliga partier till min stora glädje min vision om fler jobb i Upplands-Bro.

Enligt mina beräkningar är det fullt möjligt att skapa 500 nya jobb i Upplands-Bro.
Det gäller att börja från början. Att ha en översiktsplan som möjliggör etableringar. Att tänka på näringslivets behov när det gäller all planläggning. De tjänstemän som arbetar med tillståndsfrågor ska ha företagarnas behov för ögonen.
Tillgängligheten till kommunen genom att utveckla e-tjänster som gör det möjligt för en näringsidkare att snabbt komma i kontakt med kommunen. Det ska finnas en väg in och snabb och säker handläggning ska prägla kommunens arbete. Stockholm Business Allians ranking av kommunernas service till företagen visar att vi har förbättrat vår service och nu ligger på en 6 plats i Stockholms län mot en 13 plats 2007. Tillsättandet av en näringslivschef som känner företagarna och som kan locka fler företagare till kommunen är en viktig pusselbit i detta arbete. Våra företagare har problem med att hitta tillräckligt kvalificerade medarbetare som bor i kommunen. Vi har attraktiva områden att bosätta sig i kommunen och måste bli bättre på att göra dessa områden kända.

Varje år tillkommer 100-130 nya företag. De flesta av dessa är mindre företag. Nya företag skapar nya jobb. Utvecklingen av våra befintliga industriområden, nya industriområden, etablering av kraftvärmeverk på Högbytorp och utveckling av området kring Högbytorp, utveckling av våra golfbanors främst av Bro Hofs och Kungsängens Golf verksamheter, etablering av galoppbanan, utvecklingen av turismnäringen m.m.påverkar tillgången till arbete i kommunen och gör vår kommun mer attraktiv att bo i.

Företagande är grunden för välstånd

Inga kommentarer: