måndag 10 december 2012
Att underlätta människors livspussel
En uppgift jag anser att vi har som politiker är att underlätta människors livspussel. Upplands-Bro är av hävd en pendlarkommun. Du bor här men måste arbetspendla till ditt arbete. Vår kommun har en förhållandevis ung befolkning. Många av våra medborgare flyttar hit med små barn. Så länge en av föräldrarna är hemma fungerar livspusslet. Men när barnen ska till förskola och skola och båda föräldrarna pendlar krävs det att logistiken fungerar. Min dröm är att i en familj ska en av föräldrarna kunna jobba i kommunen. Jag menar då inte främst med kommunal verksamhet. Min målsättning inför den här mandatperioden var att näringsidkare skulle etablera sig i kommunen och att detta skulle medföra 500 nya arbeten till kommunen. Jag är glad att det går framåt med bl.a. Altia, Cabby Husvagnar, Börjes, utvecklingen av Bruna industriområde vid Lidl och etableringen av Täby Galopp i Bro. Fler företag ger fler arbetstillfällen. Antalet nya arbeten är ännu inte uppe i de 500 som är mitt mål, men vi är på väg. Men nya etableringar ger inte bara nya arbetstillfällen utan medför även att människor väljer att flytta till kommunen. Avgörande för de som flyttar hit är tillgången på bostäder, förskolor och skolor, att omgivningarna är attraktiva och att kommunikationerna fungerar. Det är inte OK med skillnaden i turtätheten mellan Kungsängen och Bro. Jag är helt övertygad om att det är möjligt med tätare turer även till Bro.
Etiketter:
Altia,
arbeten,
arbetstillfällen,
Börjes,
Cabby,
livspussel,
turtäthet
måndag 3 december 2012
Manifestation mot mäns våld mot kvinnor
Det var kallt, men kylan kändes inte i värmen från facklorna i fackeltåget. Vi startade vid Ekhammarskolan och gick till Kungsängens centrum. Kvinnojouren Annas årliga manifestation mot mäns våld mot kvinnor påminner oss om situationen för alla de kvinnor och barn som lever med faran att bli drabbade av våld i sina egna hem. Hemmet är i många fall kvinnans farligaste plats. Ljus tändes för de som inte överlevt det våld de utsatts för liksom för de som faktiskt lyckats ta sig ur ett våldsamt förhållande och hittat en fristad hos kvinnojouren. Sång och berättelser ur barnens perspektiv rörde och berörde. Ingen kvinna och inget barn ska behöva vara rädda i sitt eget hem för att mannen/pappan tänder snett och inte kan eller vill behärska sig, vare sig det beror på intag av alkohol eller bara dåligt humör. Blommor lades ned som symbol för alla de barn som mist sina mammor och blivit föräldralösa p.g.a. en våldsam familjefars agerande. Det ironiska är att så gott som alla dessa män ”ångrar sig” när de väl blir rättegång, och kommer med tusen undanförklaringar av kalibern att de egentligen inte slog så hårt, nja faktiskt knappt alls och inte kunde förstå att det skulle sluta så här. Faktiskt var det ju dessutom så att kvinnan var den som började och att det egentligen var hennes fel. När väl mannen kommer till insikt om vad han faktiskt gjort är det för sent. Kvinnan har avlidit av sina skador och barnen blivit föräldralösa. Kvinnojouren Anna är mer behövd än någonsin som en fristad för kvinnor och barn som lyckas fly mot en första anhalt i ett nytt liv utan risk för våld. Vi säkerställer kvinnojourens verksamhet genom att lägga mer pengar i budget.
Etiketter:
fackeltåg,
kvinnojour,
manifestation,
mäns våld mot kvinnor
fredag 2 november 2012
Alla barn och ungdomar ska kunna lyckas
Upplands-Bro är en ung fortsatt expansiv kommun med många barn och ungdomar.
Antalet barn i förskola och grundskola ökar. Upplands-Bros skolor ska vara bland Stockholms läns bästa skolor. Våra barn är framtidens vuxna och Alliansen i Upplands-Bro satsar på barn och ungas utbildning och fritid.
Tack vare god ekonomisk hushållning med ett sparande under de närmast föregående goda åren, kan vi under lågkonjunkturåret 2013 tillföra vår utbildningssektor nästan 30 miljoner av vårt totala reformutrymme om över 50 miljoner.
Framtiden börjar i skolan. Förskolan ska utveckla arbetssätt som främjar barns språkliga utveckling och matematiska tänkande. Alla barn ska kunna lyckas i skolan. Alla elever i grund och gymnasieskolan ska få möjlighet att förbättra sina resultat. Lärarna ska tro på sina elever och ha höga förväntningar så att varje barn kan utvecklas efter sin fulla förmåga. Lärarna, deras kompetens och förväntningar är avgörande för elevernas möjlighet att lyckas i skolan.
Elever i grundskolan och gymnasiet som inte uppnår målen ska ha rätt till extra hjälp i form av speciallärare, läxhjälp, extra lektioner och sommarkurser. Barn kan av olika anledningar vara i behov av särskilt stöd under kortare eller längre tid. Barn med behov av särskilt stöd ska tidigt uppmärksammas och få det stöd de behöver för sin fortsatta utveckling. Vi följer i budgeten upp den tilldelning med hjälp av AFA-pengar som vi i år gjorde till barn i behov av särskilt stöd. Elevers möjlighet att fullfölja sin skolutbildning med minst godkända resultat är en förutsättning för att de senare i livet ska kunna välja ett yrke som de trivs med.
måndag 29 oktober 2012
Vad vore livet utan konst?
Det var nu ett tag sedan föreningen Konstformer hade sin årliga konstrunda. Med 71 deltagande konstnärer är denna konstrunda den största i Sverige om man ser det i förhållande till antalet medborgare. Det är mycket arbete bakom en lyckad konstrunda. Allt från annonsering till att sätta upp plakat, banderoller och pilar för at märka ut var konstnärerna håller hus. Kvistaberg användes som lokal för första gången i Konstrundan och Åke Ahlberg och Yrjö Edelman ställde ut i den anrika byggnaden. Även observatoriet var öppet för dagen.
Tillsammans med Eva Stina Engelbrekts som ställde ut smycken i glas ställde jag ut fotografier på café Mazarin. Anledningen är att min dotter Camilla för andra året i rad ställde ut sina Mangateckningar, men eftersom hon just nu är utbytesstudent i Taiwan så kunde hon inte själv närvara. Jag fick då infallet att eftersom jag ändå skulle vara närvarande på hennes visning så kunde jag lika gärna själv ställa ut. Det blev fotografier. Jag har alltid tyckt om att fotografera. Mer kontinuerligt började jag under den tiden jag bodde i Zagreb. En stad som är mycket tacksam att fotografera i. Att hitta vinklar och perspektiv som gör det vardagliga oväntat eller att fånga stunden tycker jag är en utmaning. Oväntade kombinationer som retar sinnet tilltalar mig. Jag ser fotografier som konstverk och varje fotografi har sitt uttryck. Fotografiers uppbyggnad och färger är viktiga för mig. Ett fotografi ska säga något även om det kan vara olika för olika personer. Mina bilder är inte fotoshoppade. Efter att själv ställt ut förstår jag än mer vilket enormt arbete det innebär att anordna och genomföra utställningar. Nyttig erfarenhet som ökar förståelsen för konstnärers situation. Känns speciellt att bjuda på sig själv som man gör när man ställer ut något som är betydelsefullt för en själv och sedan upplever hur betraktaren ser bilden kanske på ett helt annat sätt.
fredag 6 juli 2012
Återinvigning av återvinningscentral
Nu är Brunna Kretsloppscentral återinvigd efter renovering. Det var många som hängde på låset och så snart bandet var klippt startade en karavan av bilar lastade med skräp. Många uppskattade ord sades om den nygamla kretsloppscentralens ansiktslyft. Området är inte större med det känns såväl större som rymligare. Besökarna kan passera varandra utan att behöva trängas. En återvinningscentral är inte bara ett ställe där människor gör av med det som man inte behöver, utan är även en plats där man möte andra som är ute i samma ärende och då kan passa på och utbyta några ord. Återvinningscentralen är en viktig mötesplats och det är glädjande att Brunna kretsloppscentral har blivit en återvinningscentral de luxe. Dagen till ära serverades kaffe och tårta. En väl fungerande kretsloppscentral underlättar också för människor att vara miljömedvetna. Det som är extra glädjande är att nu finns det plats för att genomföra min dröm om en bytesbod, där man kan ställa möbler och andra saker som inte är trasiga. Arbetsfokus skulle kunna hämta, renovera och modernisera möblerna. För att sedan sälja. Det skulle innebära verklig återvinning till gagn för såväl den som lämnar möbeln, den som renoverar möbeln, den som säljer den renoverade möbeln som den som köper den renoverade möbeln. En bytesbod är också ett steg i riktningen mot ett hållbart samhälle.
Etiketter:
bytesbod,
kretsloppscentral,
återvinningscentral
onsdag 4 juli 2012
Kilenkrysset etablerar sig i Upplands-Bro kommun
Den 27 juni skedde första spadtaget för Altia Sweden AB:s nya logistikcenter.
Alla resor börjar med ett första steg liksom alla byggen börjar med ett första spadtag. Första spadtaget symboliserade inte bara att Altia Sweden AB, en ledande aktör inom den nordiska vin och spritbranschen genom företaget Kilenkrysset etableras sig här. Utan även symbol för samarbete kommunen – Kilenkrysset. Och steg i rätt riktning för att genomföra visionen att du ska kunna bo, leva och arbeta i Upplands-Bro. 22 000 kvm stora logistikcentret tas i bruk sista kvartalet 2013. Byggnation startar 2012. Detta är den andra etableringen i Brunna på kort tid. Den första var Cabby husvagnar.
Etableringen bidrar till utvecklingen av Brunna, och bidrar till att omforma e-18 stråket som ett dynamiskt företagsstråk med företagsetableringar, service och mötesplatser. Vi är mycket glada att Kilenkrysset har hittat detta fantastiska etableringsläge och ser framemot ett fortsatt givande samarbete inte bara med Kilenkrysset utan även med Altia Sweden AB. Jag är extra glad eftersom denna etablering kommer att innebära att cirka 100 nya arbetstillfällen kan komma till kommunen. Varje nytt arbetstillfälle för oss närmare min dröm att det i en familj ska vara möjligt för en partner att arbeta i kommunen. Familjers livskvalitet ökar och livspusslet underlättas av att det finns möjlighet att arbeta nära hemmet.
måndag 11 juni 2012
Galoppderby, Nationaldagsfirande, Nordea Masters och studentfirande
Det var en händelserik vecka med många evenemang. Det faktum att min son Edgar tog studenten bidrog till att göra veckan extra hektisk. I tisdags var det derby på Täbygalopp med snabba hästar, färgglada jockeys, stolta hästägare och tränare och en publik som vilt hejade fram sina olika favoriter. Publiken var blandad där damer i vackra hattar syntes som sommarblommor på en äng. Det första galopploppet i Upplands-Bro planeras äga rum den 2014. Nationaldagsfirandet och Svenska flaggans dag ägde traditionsenligt rum den 6 juni. Firandet ägde rum i Håtuna, på Klint i Bro och på hembygdsgården i Kungsängen. I strålande sol var vi många som firade dagen på Klint med sång och dans. Det känns alltid lika högtidligt att hålla nationaldagstalet och ha möjlighet att knyta an till vår historia och till alla de som byggt upp vårt land. Årets budskap var att ur en knuten hand kommer inget in men heller inget ut, medan den öppna handen riskerar saker falla ut men samtidigt välkomnar den nya bekantskaper och saker. I år var det extra festligt eftersom vi firade kommunens 60-års jubileum. En gigantisk tårta med jordgubbar och kommunvapnet i marsipan serverades och jag fick det stora nöjet att servera många av detta fantastiska bakverk. Nordea Masters hade sin första speldag på nationaldagen och många hade hittat till Bro Hof för att avnjuta fantastisk golf i en underbar miljö. Kommunen hade ett viptält under två dagar och ett kommuntält under hela veckan. Under fredagen tog studenterna över Kungsängen. Det känns lite extra att se sin egen tonåring stå utanför Upplands-Brogymnasiet i kostym med studentmössan på nacken och blomsterbuketter, kramdjur och champagneflaska om halsen. Den traditionella flakturen för studenterna medförde att glada studenter som sjöng hellre än rent och som sprutade öl inte bara på sig själva satte en karnevalsatmosfär under några timmar. Vädret var fantastiskt och vi hade studentfesten både ute och inne. På kvällen var alla trötta och det sov släktingar i varje rum. Piggast var Axel min borson på 7 år som tillsammans med hunden var en av de sista som somnade. Masters pågick fram till lördagen och vi var många som följde världstrean den brittiske golfspelaren Lee Westwoods fantastiska väg till segern.
Etiketter:
galopp,
golf,
nationaldag,
student
fredag 1 juni 2012
Företagarfrukost på Bro Hof
På vårens sista företagarfrukost informerade Irène Seth om resultatet av Svenskt Näringslivs ranking där vi går framåt för 4 året i rad. Vi ligger nu på 121 plats, men vi vill naturligtvis ännu högre. Bro Hof står i sin vackraste skrud och förberedelserna inför Nordea Masters pågår för fullt. Tävlingen går av stapeln den 6-9 juni i år. Över 80 företagare samlades för att lyssna på företrädare för Nordea Masters som berättade om tävlingen som man hoppas ska dra ännu mer folk i år än tidigare, nu när man tidigarelagt den. Fredrik Hellqvist från Nordea Masters berättade med stor inlevelse om tävlingen som innebär en ökning av antalet anställda från fem till 930. Under frukosten utsågs även månadens företagare av vår näringslivschef Mathias Forsberg. Månadens företagare är Jacob Wijkander som driver direktionsvillan Håtuna Stenhus. Jag informerade om att det går framåt för våra skolor, och om vårt blomsterprogram innan jag introducerade Dag Johansson från Svensk galopp som pratade om galoppens flytt från Täby till Önsta gård i vår kommun. Dag betonade vikten av att anläggningen blir en attraktiv och lättillgänglig hästsportanläggning som kommer att hålla internationell klass. Förutom en gräs- och en grusbana kommer en huvudbyggnad som ska passa in i omgivningarna att uppföras. För att möjliggöra såväl gräs som grusbana och kortbana och tillhörande anläggningar behövs hela området. Dag betonade vikten av att området inte skärs av från Bro samhälle genom att barriärer införs som försvårar användningen av området inte bara för de som nyttjar området utan även för besökare. Ambitionen är att de första tävlingarna ska äga rum augusti 2014. Anläggningen kommer att få alla förutsättningar att användas även av bland annat islandshästar, vid hopp- och dressyrtävlingar och vid fälttävlan. Det planeras även för en veterinär klinik för hästar. Planerna kommer även att möjliggöra en ridskola. Planprogrammet kommer att gå ut på samråd under sommaren.
måndag 28 maj 2012
Kungskalas, Eurovisionsslager och Kvistaberg
Helgen gick i underhållningens tecken. Lördagens kungskalas med Sofia Wistrand som konferencier var välbesökt och det bjöds på underhållning av allehanda slag allt från musik och dans till poesiläsning och ansiktsmålning. Årets hattparad hade 18 deltagare såväl hemmagjorda skapelser som omgjorda hattar och huvudprydnader från främmande land. Både barn och vuxna deltog,med lust och glädje i paraden, en del efter viss tvekan. Det är alltid lika spännande att se hur många som till slut deltar i paraden. Det är alltid lika svårt att vara jury och bedöma de namngivna skapelserna. För de som var lite kaffesugna kunde man avnjuta Sveriges kanske längsta tårta och kaffe. Medan det för de som gick i giftastankar kunde göra slag i saken och faktiskt ingå äktenskap om man hade alla papper i ordning. Flera brudpar tog tillfället i akt. Kamelen Kalle satte pricken över i för hela Kungskalaset när han med synnerligen cool blick betraktade alla människor och nådigt lät sig bjudas på gräs av barnen. När man sedan på kvällen via TV kunde följa Laureen med Euphoria som efter en ett strålande innovativt framförande vann årets Eurovision Song Contest fick lördagen verkligen en guldkantad avslutning. Sångtävlingen gick i år av stapeln i Baku i Azerbaijan. Sverige fick högsta poängantal från 18 av 42 länder, endast Italien gav inte Sverige något poäng. För en gångs skull var alla överens om att rätt låt vann. Euphoria kommer att fortsätta sitt segertåg i Europa. Söndagen fortsatte i musikens tecken med en konsert på Kvistabergs herrgård. Det blev extra stämningsfullt när man från herrgården kunde skymta den största av kupolerna på Kvistabergs observatorium och beundra konstverk från Konstformers utställning under tiden man avnjöt bland annat Mozart och Bellman. Det hela blev en mycket trevlig mors dag.
tisdag 15 maj 2012
Det finns goda krafter
Vi är många som yrkesmässigt eller ideellt arbetar med eller kommer i kontakt med barn och ungdomar. Nätverkande för att göra insatser för att fång upp barn och unga i riskzonen mer effektiva är något som verkligen behövs. Mötet mellan polisen, skolan, socialförvaltningen, Vuxna på gång, Unga för unga, brandkåren och föreningslivet visade tydligt behovet av inte bara ökad kommunikation utan av att det verkligen händer något som gör skillnad för de av våra yngre medborgare i behov av att samhället finns där när det riskerar att strula till sig. Såväl utåtagerande killar och ”inåtagerande” tjejer vill synas och ha hjälp men för fram sina behov på totalt olika sätt. Ett öppet och förtroendefullt samarbete mellan skola, socialtjänst och polis är ett måste för att kunna hjälpa de barn och ungdomar som är i behov av att man från samhällets sida ingriper för att bidra till att förhindra destruktivt eller brottsligt beteende. Det är viktigt att det finns planer för hur man snabbt sammankallar s.k. insatsgrupper bestående av engagerade poliser, fältarbetare, någon anhörig som den unge lyssnar på och helst någon representant från näringslivet som kan erbjuda praktik, som kan sluta upp kring ungdomen och få denne på bättre tankar. Förebyggande rådet måste synliggöra mer vad som görs så att det blir tydligt att det är verkstad och inte bara en dialog. Frågan lyftes om hur man får föräldrar at ut och vandra på kvällar när det på ytan är lugnt. Möjligheten att söka sponsring för att kunna annonsera när man går ut och vandrar diskuterades. Hembesök hos hemmasittare är något som visar att samhället bryr sig och som i lyckosamma fall kan komma att utgöra vändpunkten. Viktigt att våra föreningar blir delaktiga med sin kunskap i arbetet med våra barn och unga. Hyresgästföreningens ”världsmästerskap i fotboll” för ungdomar som har ägt rum några år är ett bra exempel på ett sådant engagemang. Fler sommarjobb åt våra ungdomar ger arbetslivserfarenhet och öppnar en dörr åt näringslivet. Fritiden är viktig och möjligheten till spontanidrott måste främjas mer. Utbyggnad av våra skateramper till skateparker och byggande av parkouranläggningar är något som ger inte bara ger intresserade barn och ungdomar bättre fritid.
Etiketter:
goda krafter,
polis,
skola,
socialförvaltning,
sommarjobb
torsdag 3 maj 2012
FN-rollspel på Upplands-Brogymnasiet
Betydelsen av internationella förhandlingar stod i fokus när samhällsvetenskapseleverna på bland annat Upplands-Bro gymnasiet genomförde årets FN-rollspel. Målsättningen med rollspelet var att göra en åsiktsförklaring och sedan genom lobbying hitta andra länder som stödde den ståndpunkt eller den lösning på ett problem som presenterades. Nervösa och laddade elever förberedde sina framträdande inför "FN:s generalförsamling". Deklarationerna omfattade allt från miljöproblem till välfärdsfrågor och vapenhandel. Jag hade ombetts att ge några goda råd utifrån min tidigare profession som internationell förhandlare. I mitt anförande framhöll jag vikten av att förankra sin ståndpunkt innan den presenteras, att vara trovärdig samt att säkerställa ett förhandlingsmandat. Jag betonade att det inte var hela världen att komma av sig och att göra en pudel för att sedan gå vidare. Formerna kring hur en förhandling ska gå till säkerställer att förhandlingsklimatet kyls ner och att förhandlingen går korrekt till. Vikten av en bra förhandlare kan inte underskattas speciellt inte för ett land som inte räknas in bland de stora elefanterna. Den som håller i pennan har makten.
onsdag 2 maj 2012
Valborgsfirande på Kvistaberg
I år hade vi premiär för valborgsfirande på Kvistaberg. Kvistaberg är inte bara hemvisten för Nils Tamms observatorium utan även en herrgårdsliknande byggnad, en fantastisk park och en under bar vik. Kommunen äger sedan 2004 området. Teleskopbyggnaderna och teleskopen ägs dock fortfarande av Uppsala universitet, och jag var med och invigde ett observatoriemuseum år 2009. Området har nu börjat få nytt liv. Parken håller sakta men säkert på att rustas upp och sly som fått härja fritt i åtskilliga år tas nu bort. Även upprustning av huvudbyggnaden har påbörjats. I år ägde ett av våra valborgsfiranden rum på Kvistaberg för första gången, i alla fall i modern tid. Klockan 21.00 tändes brasan ner i viken. Det var mycket stämningsfullt och de som inte hade tagit sig ända ner till viken stannade i sluttningen på olika ställen längs skogen. En skönsjungande kör sjöng in våren. Anna Sjunnesson från Kultur- och fritidsförvaltningen höll vårtal och vår historiskt bevandrade Börje Sandén höll ett tal om vad som hänt på Kvistaberg från 1999 fram till våra dagar. Firandet avslutades med ett hejdundrandes fyrverkeri. Årets firande blir förhoppningsvis det första i en lång rad av valborgsfiranden som äger rum på Kvistaberg.
Etiketter:
Kvistaberg,
observatorium,
valborg
fredag 24 februari 2012
Antikmässa, Galoppgala och Vikingarännet
Förra helgen var händelserik. Antikmässan i Älvsjö ägde rum med allt från rokokospeglar och gamla allmogemöbler till modernare möbler, tavlor och smycken från sent 1900-tal. På mässan såldes även choklad och ost. En varierande publik gick runt bland utställarna. När man blev trött fanns tillgång till café och restaurang.
Lördag kväll gick årets galoppgala av stapeln i vinterträdgården på Grand Hotel. Kvällen gick i galoppens tecken och det var inte utan att hästarna kändes närvarande genom alla filmklipp om fantastiska lopp som ägt rumunder året. Galopp är verkligen världens vackraste sport. De jockeys, tränare och ägare som varit framgångsrikast mottog priser för sina prestationer. Segerrikaste jockey var Jacob Johansen, med 67 segrar sammanlagt. Inte heller hästarna glömdes bort utan årets framgångsrikaste galoppörer kröntes. Till årets häst utsågs Peas and Carrots. Under galan fick jag möjligheten att lyckönska Svensk Galopp till att ha valt Bro som sitt kommande hem.
I söndags gick Vikingarännet av stapeln. Vikingarännet är en av världens största skridskotävlingar på naturlig is. Vädrets makter var detta åretinte nådiga och dagen präglades av blöt is, vind och moln. Solen syntes inte till på hela dagen. 2200 modiga skridskoåkare deltog i loppet. I Kungsängen fanns en anhalt, samt start och mål för vissa sträcker. Många skridskoåkare anlände till Kungsängen såväl blöta som trötta. Isen var inte bara täckt med vatten utan även bitvis mjuk. De Deltagare som inte ville ta paus kunde få blåbärssoppa serverat på isen och de som ville ta en längre paus och åskådarna hade möjlighet att äta hamburgare eller korv och dricka kaffe eller kakao inuti och i anslutning till klubbhuset för båtklubben.
Lördag kväll gick årets galoppgala av stapeln i vinterträdgården på Grand Hotel. Kvällen gick i galoppens tecken och det var inte utan att hästarna kändes närvarande genom alla filmklipp om fantastiska lopp som ägt rumunder året. Galopp är verkligen världens vackraste sport. De jockeys, tränare och ägare som varit framgångsrikast mottog priser för sina prestationer. Segerrikaste jockey var Jacob Johansen, med 67 segrar sammanlagt. Inte heller hästarna glömdes bort utan årets framgångsrikaste galoppörer kröntes. Till årets häst utsågs Peas and Carrots. Under galan fick jag möjligheten att lyckönska Svensk Galopp till att ha valt Bro som sitt kommande hem.
I söndags gick Vikingarännet av stapeln. Vikingarännet är en av världens största skridskotävlingar på naturlig is. Vädrets makter var detta åretinte nådiga och dagen präglades av blöt is, vind och moln. Solen syntes inte till på hela dagen. 2200 modiga skridskoåkare deltog i loppet. I Kungsängen fanns en anhalt, samt start och mål för vissa sträcker. Många skridskoåkare anlände till Kungsängen såväl blöta som trötta. Isen var inte bara täckt med vatten utan även bitvis mjuk. De Deltagare som inte ville ta paus kunde få blåbärssoppa serverat på isen och de som ville ta en längre paus och åskådarna hade möjlighet att äta hamburgare eller korv och dricka kaffe eller kakao inuti och i anslutning till klubbhuset för båtklubben.
Etiketter:
antikmässa,
galopp,
Vikingarännet
torsdag 9 februari 2012
Ungdomsavtal behövs!
Ungdomar har svårt att komma ut på arbetsmarknaden. Muren mellan skola och näringsliv måste rivas. Samarbete mellan skola och näringsliv måste öka. Men det räcker inte. För att minska ungdomsarbetslösheten måste företag, kommuner och stat de facto anställa fler ungdomar. Särskilda ungdomsavtal som tar hänsyn till ungas särskilda situation för personer under 25 år vore ett steg i rätt riktning. Genom ungdomsavtal där lönen är minst 75 % av lägstalönerna i riksavtalen kan ungdomar få värdefull erfarenhet och handledning och en fot in på arbetsmarknaden. Som förebild finns det avtal som Metall har tecknat. Enligt IF Metalls uppgörelse med arbetsgivarna riktar sig ungdomsavtalen till personer som är under 25 år och inte har yrkeserfarenhet. Anställningen ska innehålla handledning och utbildning och vara högst ett år med möjlighet till förlängning. Det måste också finnas en lokal uppgörelse mellan fack och arbetsgivare. Efter ett år krävs ett nytt godkännande av det lokala facket för att förlängning ska kunna ske. Målet med avtalet är att göra det lättare för ungdomar att få jobb i och trygga personalförsörjningen när många äldre går i pension.
Det är självklart så att ungdomsavtal passar bättre inom vissa yrkeskategorier än andra. Det är något som politiker och fack gemensamt måste bedöma. Det är tänkbart att ungdomsavtal kan vara ett bra alternativ även när den unga personen har någon form av utbildning i botten, t.ex. en omvårdnadslinje på gymnasiet, men behöver en introduktionsperiod med extra utbildningsstöd på arbetsplatsen för att klara av arbetsuppgifterna på ett fullgott sätt. Det är viktigt att kommunen i egenskap av arbetsgivare arbetar för en större lönespridning i yrken som har en mycket sammanpressad lönestruktur och verkar för att särskilda ungdomsavtal införs för unga.
Det är självklart så att ungdomsavtal passar bättre inom vissa yrkeskategorier än andra. Det är något som politiker och fack gemensamt måste bedöma. Det är tänkbart att ungdomsavtal kan vara ett bra alternativ även när den unga personen har någon form av utbildning i botten, t.ex. en omvårdnadslinje på gymnasiet, men behöver en introduktionsperiod med extra utbildningsstöd på arbetsplatsen för att klara av arbetsuppgifterna på ett fullgott sätt. Det är viktigt att kommunen i egenskap av arbetsgivare arbetar för en större lönespridning i yrken som har en mycket sammanpressad lönestruktur och verkar för att särskilda ungdomsavtal införs för unga.
onsdag 8 februari 2012
Ungdomslöner ger jobb åt ungdomar
Ungdomsarbetslösheten är ett stort problem i vårt land och ungdomsarbetslösheten för 15-24 år var 22 % i september i fjol. Det ger att drygt 130 000 ungdomar går utan jobb. Läget är sådant att vi måste prioriteras att unga inte bara kommer ut på arbetsmarknaden utan även faktiskt släpps in. Varför ska en ungdom skynda sig med skolan om han eller hon utbildar sig till arbetslöshet pga. av att näringslivet hur som helst väljer att anställa arbetskraft med mer erfarenhet? Idag finns inget tungt incitament för en företagare att anställa en ungdom som naturligtvis inte har samma erfarenhet som en som har kommit en bit in i sitt arbetsliv.
Anledningen till att Sverige har en internationellt sett hög arbetslöshet beror inte bara på brister i utbildningssystemet utan höga ingångslöner för unga i kombination med en strikt arbetsrätt medför att dörren till arbetslivet är stängd för många ungdomar. Kostnaden för att anställa en ung person, med begränsad arbetslivserfarenhet, upplevs som hög i förhållande till en äldre med gedigen erfarenhet. Skillnaden i arbetslöshet mellan äldre och yngre är större i Sverige än i jämförbara länder, t.ex. Tyskland och Danmark. Övergången från skola till arbetsliv har för många blivit ett oöverstigligt hinder. Lägre ingångslöner och en större lönespridning skulle underlätta övergången från skola till arbetsliv.
Anledningen till att Sverige har en internationellt sett hög arbetslöshet beror inte bara på brister i utbildningssystemet utan höga ingångslöner för unga i kombination med en strikt arbetsrätt medför att dörren till arbetslivet är stängd för många ungdomar. Kostnaden för att anställa en ung person, med begränsad arbetslivserfarenhet, upplevs som hög i förhållande till en äldre med gedigen erfarenhet. Skillnaden i arbetslöshet mellan äldre och yngre är större i Sverige än i jämförbara länder, t.ex. Tyskland och Danmark. Övergången från skola till arbetsliv har för många blivit ett oöverstigligt hinder. Lägre ingångslöner och en större lönespridning skulle underlätta övergången från skola till arbetsliv.
Etiketter:
arbetsliv,
arbetslivserfarenhet,
ungdomslön,
utbildningssystem
tisdag 7 februari 2012
Utbildning till specialistutbildad undersköterska startar i kommunen
Upplands-Bro kommuns Vuxenutbildning har i hård konkurrens med andra kommuner fått godkänt av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta specialistutbildad undersköterska inom äldrevård. Myndigheten för yrkeshögskolan är den myndighet som ansvarar för eftergymnasial yrkesutbildning utanför högskolan. För att beviljas ska utbildningarna leda till kunskaper, färdigheter och kompetenser som efterfrågas av arbetslivet. Utbildningarna ska ha en tydlig eftergymnasial nivå. Konkurrensen var hård och endast 29% av de totalt sökande platserna beviljades. Vår Vuxenutbildning har beviljats 2 starter av utbildningen med 30 platser i varje. Studerande från hela regionen kan gå utbildningen. Vi är mycket glada och stolta över denna utbildning som blir en viktig pusselbit i vår framgångsrika vuxenutbildning. Utbildningen startar augusti-september i år.
Etiketter:
undersköterska,
vuxenutbildnign,
yrkeshögskola,
äldrevård
måndag 6 februari 2012
Datorn lika självklar för oss som pennan
Det är lätt att tro att ny teknik i sig gör underverk – att en läsplatta till varje elev löser skolans problem. Inget kan vara mer felaktigt. Det som gör att elever lär sig är lärare med höga förväntningar och en förmåga att entusiasmera oavsett om det sker genom användandet av läsplatta eller penna och papper. Skolans viktigaste uppdrag är att lära alla barn läsa och skriva. I vår globaliserade snabbt föränderliga omvärld är vi beroende av att kunna snabbt kunna läsa och förstå budskap liksom att själva kommunicera på ett bra sätt. Människor med bristande läs- och skrivförmåga får färre valmöjligheter i vår allt mer komplexa, kommunikationsbaserade värld. Utveckling av de pedagogiska metoderna måste gå hand i hand med användandet av modern teknologi. Elever som är skoltrötta behöver känna motivation och anledning att gå i skolan. Användandet av modern teknologi kan göra skolan mer stimulerande men kan inte ersätta engagerade lärare som ser eleven och hans/hennes behov. För elever med behov av särskilt stöd kan användningen av digitala lärverktyg vara till stor hjälp.
Tekniken kan rätt använd göra det möjligt för fler att lyckas under den första tiden i skolan. Vi kommer nog alla ihåg hur kämpigt det var att få ned läsbara bokstäver på papper och användandet av datorer eller läsplattor som komplement i språkinlärningsfasen kan hjälpa eleverna att sätta ihop ord även om de inte kan forma bokstäverna på pappret. Ingen behöver då begränsas av sin motoriska förmåga. För sin fortsatta utveckling är det dock viktigt att barnen sedan skrivkoden väl är knäckt utvecklar sin förmåga att skriva för hand.
Papper, penna, padda och dator kompletterar varandra. Alla verktyg behövs för att ge alla barn en god grund att stå på när världen förändras. Jag står helt bakom den debattartikel som infördes i dagens Opinion i Svenska Dagbladet och är därför en av de FP- politiker som undertecknat densamma. Följ gärna replikskiftetpå SvD:s hemsida: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/datorn-lika-sjalvklar-for-oss-som-pennan_6826813.svd
Tekniken kan rätt använd göra det möjligt för fler att lyckas under den första tiden i skolan. Vi kommer nog alla ihåg hur kämpigt det var att få ned läsbara bokstäver på papper och användandet av datorer eller läsplattor som komplement i språkinlärningsfasen kan hjälpa eleverna att sätta ihop ord även om de inte kan forma bokstäverna på pappret. Ingen behöver då begränsas av sin motoriska förmåga. För sin fortsatta utveckling är det dock viktigt att barnen sedan skrivkoden väl är knäckt utvecklar sin förmåga att skriva för hand.
Papper, penna, padda och dator kompletterar varandra. Alla verktyg behövs för att ge alla barn en god grund att stå på när världen förändras. Jag står helt bakom den debattartikel som infördes i dagens Opinion i Svenska Dagbladet och är därför en av de FP- politiker som undertecknat densamma. Följ gärna replikskiftetpå SvD:s hemsida: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/datorn-lika-sjalvklar-for-oss-som-pennan_6826813.svd
Etiketter:
dator,
läs- och skrivförmåga,
läsplatta,
modern teknologi,
skola
tisdag 3 januari 2012
Galoppen får ett nytt hem i Bro
Det är en stor dag för Svensk Galopp och en lika stor dag för Upplands-Bro kommun. Svensk Galopp tillkännager att huvudstadsbanan kommer att lokaliseras till Bro. När det bestämdes att marken för Täby Galopp skulle säljas började spekulationerna om var den nya huvudstadsbanan för galoppen skulle ligga. Många kommuner var intresserade av få dit denna viktiga etablering och det har stått att läsa vid olika tillfällen i dagspressen att lokaliseringen av den nya galoppbanan var bestämd. Nu kan spekulationerna äntligen upphöra. Täby Galopp flyttar till Upplands-Bro kommun! Bland 60 olika platser runt om Stockholm ligger den bästa ur alla aspekter vid Önsta Gård i närheten av Bro samhälle. Täby Galopp har där förvärvat 190 hektar för att säkerställa en hemvist för galoppen. Målsättningen är att inte bara etablera en galoppbana utan en hästsportanläggning med möjlighet att utöva olika hästsportaktiviteter.
Lokaliseringsprocessen har pågått i över två år alltsedan från Svensk Galopps öppna informationsmöte om att marken för Täby Galopp skulle säljas och fram till köpet av mark i vår kommun. Informationsmötet var intressant och jag kan så här i backspegeln konstatera att det finns tillfällen då närvaro av politiker kan spela roll. Mitt intresse för galopp och nyfikenhet på hur tankegångarna gick gjorde att jag gick på detta möte. På detta möte var jag förvånande nog enda politiker som närvarade. Svensk Galopp var lika förvånande över detta faktum som jag men det gav tillfälle till intressanta diskussioner om vår kommun som ett alternativ för en framtida galoppbana. Efter detta har turerna varit många och ett antal kommuner har visat ett starkt intresse för att få Galoppen att etablera sig hos dem. Täby Galopps flytt till Bro är frukten av över två års arbete med att i konkurrens med andra kommuner få lokaliseringen av galoppens huvudstadsbana. Det svåraste har varit att vara tyst om processens fortgående när intresserade har frågat hur det går och om vår kommun fortfarande var intressant. Standardsvaret har varit ”Ja vi är med i leken och förhandlingar fortgår, men jag kan tyvärr inte säga något mer”. Jag är naturligtvis otroligt glad och stolt över att ha kunna bidra till att en av de största etableringarna i vår kommun blir av.
Nu börjar arbetet med att få till en högklassig hästsportanläggning. Tanken är att skapa en publikvänlig hästsportanläggning som även möjliggör att använda anläggningen för andra arrangemang inte bara inom hästsporten. Vi ser fram emot ett nära samarbete med Svensk Galopp så att vi tillsammans kan utveckla en fantastisk hästsportanläggning.
Nytt år och nya möjligheter och bättre än så här kan inte början på ett år bli.
Lokaliseringsprocessen har pågått i över två år alltsedan från Svensk Galopps öppna informationsmöte om att marken för Täby Galopp skulle säljas och fram till köpet av mark i vår kommun. Informationsmötet var intressant och jag kan så här i backspegeln konstatera att det finns tillfällen då närvaro av politiker kan spela roll. Mitt intresse för galopp och nyfikenhet på hur tankegångarna gick gjorde att jag gick på detta möte. På detta möte var jag förvånande nog enda politiker som närvarade. Svensk Galopp var lika förvånande över detta faktum som jag men det gav tillfälle till intressanta diskussioner om vår kommun som ett alternativ för en framtida galoppbana. Efter detta har turerna varit många och ett antal kommuner har visat ett starkt intresse för att få Galoppen att etablera sig hos dem. Täby Galopps flytt till Bro är frukten av över två års arbete med att i konkurrens med andra kommuner få lokaliseringen av galoppens huvudstadsbana. Det svåraste har varit att vara tyst om processens fortgående när intresserade har frågat hur det går och om vår kommun fortfarande var intressant. Standardsvaret har varit ”Ja vi är med i leken och förhandlingar fortgår, men jag kan tyvärr inte säga något mer”. Jag är naturligtvis otroligt glad och stolt över att ha kunna bidra till att en av de största etableringarna i vår kommun blir av.
Nu börjar arbetet med att få till en högklassig hästsportanläggning. Tanken är att skapa en publikvänlig hästsportanläggning som även möjliggör att använda anläggningen för andra arrangemang inte bara inom hästsporten. Vi ser fram emot ett nära samarbete med Svensk Galopp så att vi tillsammans kan utveckla en fantastisk hästsportanläggning.
Nytt år och nya möjligheter och bättre än så här kan inte början på ett år bli.
Etiketter:
galopp,
huvudstadsbana,
Svensk Galopp,
Önsta Gård
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)