torsdag 16 september 2010
Sjöscouterna återvänder till vattnet
Ett rikt föreningsliv är en tillgång för en kommun. Medlemskap i en eller flera föreningar är en bra motvikt mot såväl arbete som skola. Vi har 80 aktiva föreningar i kommunen. Tanken med föreningshuset är förutom att ge Sjöscouterna en efterlängtad hemvist att skapa en mötesplats där föreningar kan boka lokaler och träffas i en angenäm miljö nära vattnet.
Scoutkåren behövs mer än någonsin i dagens samhälle. Målet för Sjöscoutkåren är att få medlemmar att växa och utvecklas som människor samt ha trevligt tillsammans. Verksamheten ska stärka samarbetsförmågan och ledarskapsförmågan hos medlemmarna.
Föreningen har funnits sedan 1972 och har 170 medlemmar. Föreningens båtbestånd består av jollar såväl som kölbåtar. Jag vill passa på att tacka Christer Strid för att han under närmare 30 år upplåtit en fastighet till sjöscouterna så att de har haft en klubblokal
Scouternas valspråk är ”be prepared”, ”var redo” är en viktig signal även till samhället att ställa upp för individer när det behövs. Föreningshuset kommer att vara redo lagom till början av nästa års sommarsäsong.
måndag 13 september 2010
2.3 km i högklackat och skott i mål
När Fest i Byn var slut deltog 220 personer stora som små, gamla och unga i ett lopp mellan Bro centrum och Bro fotbollshall. Deltagarna antingen sprang eller promenerade. Loppet var på 2.3 km. Inte många politiker deltog. Fest i Byn varar mellan klockan 11.00 på förmiddagen tilll klockan 16.00 på eftermiddagen. Alltså gott om tid att gå hem och byta från högklackade svarta pumps till löparskor innan loppet. Hur det nu var så blev samtalen många och evenemangen efterlöste varandra. Innan jag hann blinka var klockan 16.00 och jag var fortfarande iförd svart kjol, kavaj och högklackat. Det var bara att gilla läget och inse att det nog inte skulle slås några rekord på 2 km. När jag tillsammans med min granne anlände till Bro fotbollshall möttes vi av applåder. Trots höga klackar kom vi inte sist. 2.3 km i högklackat är dock inget jag rekommenderar för den otränade.
Invigningen av fotbollshallen var festlig med tårta i form av gräsplaner, tal och fanfar. Jag får ofta frågan varför vi satsar på att bygga en fotbollshall. Fotboll är ett fachinerande spel. Spelarna lär sig träning, uthållighet, strategi, att hålla ordning på sina persedlar, social samvaro, punktlighet och att följa regler. Den som inte följer regler riskerar att visas ut. Med fotbollshallen har fotbollen fått ett vinterhem. En fotbollshall är inte bara ett ställe där det spelas fotboll. Caféet gör att den även är en möteplats där människor oavsett ålder och härkomst kan träffas efter en promenad eller löprunda. Bokningarna av hallen sker genom Kultur och Fritid och tanken är att alla fotbollslag i kommunen ska kunna utnyttja hallen. Invigningen avslutades med ett kast från läktaren på mål. Till min och åskådarnas stora glädje så satte jag bollen mitt i målet och fotbollshallen var invigd.
Invigning av äldreboendet i Tibble
Fest i Byn
Gamla och nya brobor gick man ur huse på årets Fest i Byn. Hela Bro levde upp under några timmar med gatuartister, musiker, brandkåren, hemvärnet och knallar som sålde allt från löv i betong till honung och smycken. Var man trött kunde man ta en paus på Ungdomens Hus och titta på orientalisk dans och äta finska piroger. Fokus Design, som är ett socialt kooperativ, har öppnat en liten affär med konstverk. Där hittar man bl.a. spännande belysning och intressanta glasföremål. Perfekt som presenter – garanterar unika! På biblioteket underhöll en estradör och på utomhusscenen underhöll lokala och nationella artister under hela dagen. Kronan på verket var Charlotte Pirelli som avslutade en mycket lyckad fest i byn.I Bro centrum kommer inom en nära framtid att öppna ett gym. Med en träningslokal på hemmaplan så nu finns snart ingen ursäkt att inte träna.
lördag 11 september 2010
Invigning av fotbollshall i Bro
torsdag 9 september 2010
Golf på Kommunstyrelsen
Gårdagens kommunstyrelse hade Scandinavian Masters som temaärende. Fredric Nilsmark vd för Nordea Scandinavian Masters berättade om bakgrunden till golftävlingen som genomfördes på Bro Hofs golfbana under vecka 29 i år. Tävlingen hade ett medialt genomslag och visades i TV och andra media runt om i världen. Tävlingen kommer att genomföras i Bro många år framåt med Upplands-Bro som värdkommun. Upplands-Bro bör kunna använda evenemanget för att marknadsföra sig och kommunens företag ytterligare.
Även ett av beslutsärendena på Kommunstyrelsen rörde golf. Kungsängen Golf vill utveckla området i anslutning till befintlig golfanläggning för idrotts- hotell- och konferensändamål. Kungsängens Golf är en etablerad golfanläggning med bra läge intill Kungsängens tätort och E18. Vidareutveckling av golf och golfanknutna verksamheter inom området i form av nya idrottsanläggningar, hotell- och konferensverksamheter är positivt för såväl kommunen som anläggningen. Med tanke på det närliggande industriområdet är det viktigt att hänsyn tas till befintliga verksamheter och att riskreducerande åtgärder säkerställs. En uppdaterad riskanalys har därför genomförts där dessa aspekter beaktas. Förvaltningens tjänstemän har bemött samtliga de synpunkter som kommit in och föreslagit åtgärder där så behövs.
En utställning ger möjlighet för berörda att komma in med synpunkter. Enligt plan- och bygglagen ska kommunen efter utställningen sammanställa de synpunkter som senast under utställningstiden har framförts skriftligen och redovisa sina förslag med anledning av dem. Om dessa synpunkter medföra att förslaget ändras väsentligen efter utställningen ska ny utställning ske. Mot den bakgrunden var vi i Folkpartiet beredda att ställa ut det reviderade förslaget till detaljplan. Glädjande så röstade Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna med mitt förslag att ställa ut reviderat förslag till detaljplan i enlighet med plan- och bygglagens bestämmelser. Tyvärr var beslutet inte enhälligt utan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet önskade återremittera ärendet till kommundirektören för att ytterligare kommentera den kritik som en del remissinstanser hade i sina tidigare yttranden. Kritiken framfördes under det tidigare samrådet dvs. innan remissinstanserna hade haft tillgång till den nya övergripande riskanalysen och innan de tagit ställning till de åtgärder som förvaltningens tjänstmän föreslår.
tisdag 7 september 2010
Kultur, integration och miljö
Antalet nya företagare ökar och vårt gymnasium ligger på en hedrande femteplats i länet i antalet startade UF-företag (unga företagare). När det gäller integration är vi på andra plats i länet och på tionde plats i landet. En ökande företagsamhet är det bästa sättet att öka våra invandrares möjlighet att komma in i samhället. Möjlighet till mikrolån för att starta företag ökar dessa möjligheter. Fler arbetstillfällen i vår kommun bidrar till kommunens attraktivitet och till en hållbar miljö. Jag vill öppna möjligheten för etablering av sociala företag åt dem som av någon anledning står utanför arbetsmarknaden. Ett samhälle ska ge många livschanser.
De flesta av oss värnar om miljön. Tack vare kommunens arbete med en hållbar utveckling har vi trots frånvaro av miljöplan klättrat i Miljöaktuellts heltäckande miljöranking från plats 246 till 196 ( dvs. 50 placeringar). Ett utkast till miljöplan håller på att finslipas och ska beslutas i höst. Det mest effektiva ur miljösynpunkt är att hela prylar återanvänds, antingen som de är eller omarbetade. Jag skulle vilja göra det möjligt att lämna hela möbler i en lokal på återvinningen så att någon som behövde t.ex. en byrå kan byta den mot något som han eller hon lämnat. Detta skulle gynna miljön såväl som bidra till att vårt nutida kulturarv i form av möbler och prylar lever vidare i någon form.
Detta är politik för medborgarnas bästa.
söndag 5 september 2010
Röda stövlar och flygande hästar
Årets konstrunda har avlöpt. Vi var många som förundrade oss över kreativiteten hos våra konstnärer. Här är bara några glimtar. Skulpturer fanns i glas, lera, brons och silver. Skulpturer av människor, hästar och ett par förtjusande röda stövlar i keramik. Spalje i stål och glas, upp och nedvänd spettkaka i glas för blommor och ett slott i glas fanns på Bro glasbruk. Målningar för alla smaker. Tavlor föreställande bland annat meditativa mandalor, björkdungar, fantasidjur, självporträtt, blommor, forna tiders arkitektur, målad plåt och naturbilder. För de som ville ha mer användbara saker fanns bruksföremål i keramik, alster i tyg, brickor efter gammal modell, Möbler med intarsia, smycken i glas och pärlor och mycket mera. Jag ser redan fram emot föreningen Konstformers nästa konstrunda.
Samtidigt var årets medeltidsdag i Kungsängen. Det fanns möjlighet att såväl äta som handla och titta på dockteater. För en stund stod tiden still och man kunde med lite fantasi ana sig till hur det gick till på en marknad på medeltiden.
Utan stöd från anhöriga stannar vården av gamla och sjuka
Såhär i valtider är det gott om politikerutfrågningar. Anhörigföreningen hade en utfrågning om de politiska partiernas inställning till anhörigas vård av gamla och sjuka. Samtliga partier med undantag från Sverigedemokraterna deltog i utfrågningen.
När vi tänker på anhörigvård tänker vi oftast på vård av gamla. Det är viktigt att vi även kommer ihåg de fall där yngre är i behov av vård. Många gånger känner de vårdande anhöriga sig ensamma och anhörigföreningen spelar genom sin gemenskap en viktig roll. Även besök av volontärer kan skingra ensamheten. Vi har inrättat Kontakten, en träffpunkt för volontärer och anhöriga. Möjligheten att träffa de som lever under liknande förhållande kan vara avgörande för att man ska orka gå vidare. Vi vill att anhöriga som vill och kan klara vården i hemmet ska få tillgång till rådgivning och stöd. Anhörigvårdarna ska inte tas för givna. Möjlighet till avlastning måste finnas och vi har under mandatperioden infört ett första steg i denna riktning genom att inreda en lägenhet i Bro servicehus där anhöriga kan sova och äta medan den demente är kvar hemma med avlösaren. Vi har infört fyra timmar avgiftsfri avlösning i veckan. Anhöriga och hemtjänsten måste ha ett nära och förtroendefullt samarbete i kommunen för att vården av den gamle eller sjuke ska ske på bästa sätt för individen och hindra att den anhörige bränner ut sig. Det behövs en kompetenshöjning för medarbetare inom hemtjänsten som avlöser de anhöriga. Öppning för privata initiativ måste till.
Äldre och handikappade och deras anhöriga har genom möjlighet att klaga till äldre- och handikapp ombudsmannen om man upplever att kommunen inte levt upp till sina åtaganden. Under mandatperioden har vi anställt en äldrepedagog som metodhandleder personal i arbete med olika aktiviteter till brukare med demessjukdom och som drabbats av stroke. Äldrepedagogen träffar även anhöriga.
Vi vill göra en kartläggning av behovet av anhörigstöd och göra det möjligt att ansöka om rekreation för anhöriga. Det ska vara lätt för den anhörige att komma i kontakt med kommunen genom "ett nummer in". Personal och anhöriggrupper bör vidareutbildas tillsammans. Personalen känner bäst till vad som krävs för att leva upp till vårdbehovet, men den enskilde anhörige känner till den anhörigas specifika behov och önskemål. De anhörigas roll som kompetensgivare måste bättre tas till vara.
Anhörigföreningen förde fram behovet av anhörigkonsulent som skulle ha en övergripande bild och kunna föra den anhörigas talan när denne inte själv orkar.
Santliga partier var överens om att tillsättandet av en äldrepedagog kunde fylla ett viktigt behov.
Bevarande av kulturarvet
Hembygdsföreningarna och Upplands-Bro Kulturhistoriska Forskningsinstitut (UKF) hade i veckan en paneldiskussion med de politiska partierna om bevarandet av Kulturarvet.
Av presentationen från hembygdsföreningarna och UKF framgick att vårt lokala kulturarv förvaras på ett mindre säkert sätt än vad som är önskvärt. Tillgång till vårt kulturarv gör att det går att visa på hur historien var och påvisa när spekulationer inte stämmer. Kunskap om historien hjälper oss att ta oss an framtiden.
Vårt kulturarv i kommunen är i dagsläget splittrat på flera förvaringsställen och borde samlas under ett tak. Vi har fattat beslut i kommunfullmäktige om ett föreningsarkiv. Det återstår att genomföra beslutet på ett ändamålsenligt sätt. Ett föreningsarkiv måste som jag ser det uppfylla fyra kriterier. Ett arkiv måste på ett säkert sätt bevara kulturhistoriska dokument för framtiden. Betydelsefulla dokument måste finnas i digitaliserad form på ett sätt som gör de tillgängliga Rösterna från förr behöver kunna höras på nytt. Gamla fotografier behöver bli mer tillgängliga Kulturarvet behöver användas mer i skolan. Ett arkiv måste ligga centralt beläget så att såväl forskare som allmänheten som söker information med lätthet kan få tillgång till den information man söker.
fredag 3 september 2010
Företagardebatt
Samtliga partier med undantag från Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna var representerade.
Det ska gå att både bo och jobba i Upplands-Bro. Över två tredjedelar pendlar till sina jobb. Unga familjer flyttar hit när barnen är små. Efter mamma- och pappaledigheter när barnen börjar i förskolan blir det mycket pusslande om båda vuxna i familjen måste pendla. Lokala arbetstillfällen underlättar livspusslet för inte minst stressade småbarnsföräldrar. Vi är en expansiv kommun och vår befolkning ökar. En levande kommun ska kunna erbjuda inte bara attraktivt boende, bra skolor, rik fritid, utan även ett blomstrande näringsliv som ger arbetstillfällen. Efter min artikel i tidningen Mitti i mars i år om att jag vill skaffa 500 nya jobb till kommunen delar nu samtliga partier till min stora glädje min vision om fler jobb i Upplands-Bro.
Enligt mina beräkningar är det fullt möjligt att skapa 500 nya jobb i Upplands-Bro.
Det gäller att börja från början. Att ha en översiktsplan som möjliggör etableringar. Att tänka på näringslivets behov när det gäller all planläggning. De tjänstemän som arbetar med tillståndsfrågor ska ha företagarnas behov för ögonen.
Tillgängligheten till kommunen genom att utveckla e-tjänster som gör det möjligt för en näringsidkare att snabbt komma i kontakt med kommunen. Det ska finnas en väg in och snabb och säker handläggning ska prägla kommunens arbete. Stockholm Business Allians ranking av kommunernas service till företagen visar att vi har förbättrat vår service och nu ligger på en 6 plats i Stockholms län mot en 13 plats 2007. Tillsättandet av en näringslivschef som känner företagarna och som kan locka fler företagare till kommunen är en viktig pusselbit i detta arbete. Våra företagare har problem med att hitta tillräckligt kvalificerade medarbetare som bor i kommunen. Vi har attraktiva områden att bosätta sig i kommunen och måste bli bättre på att göra dessa områden kända.
Varje år tillkommer 100-130 nya företag. De flesta av dessa är mindre företag. Nya företag skapar nya jobb. Utvecklingen av våra befintliga industriområden, nya industriområden, etablering av kraftvärmeverk på Högbytorp och utveckling av området kring Högbytorp, utveckling av våra golfbanors främst av Bro Hofs och Kungsängens Golf verksamheter, etablering av galoppbanan, utvecklingen av turismnäringen m.m.påverkar tillgången till arbete i kommunen och gör vår kommun mer attraktiv att bo i.
Företagande är grunden för välstånd
söndag 29 augusti 2010
Konstiga former i konsten
Konsten behövs för att skapa reaktioner, vare sig det är vackert, provocerande eller rent av hemskt. Ska bli spännande att åka runt och se vad våra konstnärer har åstadkommit under året.
tisdag 24 augusti 2010
Våra barn är morgondagens vuxna
Våra skolor har antimobbingplaner och arbetar förebyggande. Ändå finns det elever som inte vill gå i skolan av rädsla för sina plågoandar. Nolltolerans för mobbing är ett måste. En elev som skolkar, med eller utan föräldrars goda minne, signalerar att något är fel. Förståelse för olika kulturer från skola och socialtjänst och en dialog med föräldrar och elev om anledning till skolket är avgörande. Åtgärder ska vidtas så att eleven kan komma tillbaka till skolan. Nolltolerans för skolk är en viktig symbol. Skola och socialtjänst måste förtroendefullt samarbeta och bli bättre på att tidigt se signaler och agera. Föräldrar i vår kommun som känner att de behöver stöd i sin föräldraroll kan få detta. Ungdomar som mår psykiskt dåligt riskerar att dras in i gäng som använder droger och begår brott. Skolan måste ha nolltolerans för droger. Samarbete mellan skola, socialtjänst och polis måste fördjupas så att barn och unga i riskzonen fångas upp och får hjälp. Poliskontoret i Bro är en viktig länk i denna kedja.
När skolan är stängd behövs sysselsättning, sommararbeten och mötesplatser. Vi har ökat anslaget för föreningar och för sommaraktiviteter. Fler ungdomar fick sommararbete. Ledare och tränare i olika föreningar är viktiga som förebilder och som samtalspartner för barn och unga. Samtal med en närvarande och engagerad vuxen kan vara första steget till en positiv förändring för ett utsatt barn.
Det finns goda möjligheter att förebygga psykisk ohälsa genom tidiga insatser under uppväxten. Upplands-Bro ska vara ett samhälle som ser och förstår barn och unga och som hjälper till att tända ljuset i tunneln.
måndag 23 augusti 2010
Internationella minnesdagen för offren för totalitära ideologier
fredag 20 augusti 2010
Ensamkommande flyktingbarn
De söker trygghet och en möjlighet att utvecklas. De behöver hjälp med att bearbeta sina traumatiska upplevelser. De behöver utbildning. De är från sin familj som tidigare har gett dem rättesnören att leva efter. När dessa ungdomar lämnar sitt land är de hänvisade till varandra. Att ta hand om dessa unga kräver expertis. Deras landsmän som redan bor i Sverige vågar inte låta den bo hos sig, speciellt inte om de har egna barn och särskilt då flickor.
För kommunen är det ett stort ansvar att ta emot dessa unga. När de kommer måste vi först ta reda på vad de varit med om. Vilken psykisk stabilitet de har. Vi ska säkerställa att vi har kompetens som kan hjälpa dem över sina traumatiska upplevelser. En del blir aldrig fria från krigets fasor, utan är farliga både för sig själva och för andra. De har otroligt mycket utbildning att ta igen. Målsättningen är att även dessa flyktingar på sikt ska ha egen bostad, arbete och integreras i samhället. Vägen dit är lång, och många bakslag blir det. Misslyckanden drabbar såväl individ som samhället. Vi har under många år tagit emot dessa flyktingar och har förbundit oss att ta emot ännu fler de komman de åren. Glädjande så ligger Upplands-Bro bra till när det gäller integration. Vi är rankade som 2 i Stockholms län och 10 i Sverige när det gäller integration och med att lyckas få nya svenskar att komma in i samhället och hitta jobb.
Jag bodde på Balkan under ett och ett halvt år och jag såg med egna ögon vad krig ställer till med i ett samhälle. Hur människor som innan var vänner, blir fiender. Vilket pris inte minst kvinnor och flickor får betala. Personligen kan jag känna frustration över att familjerna inte väljer att även försöka rädda sina flickor undan krigets fasor. I ett krig är flickor lika mycket offer som pojkar, bara på ett annat sätt.
onsdag 18 augusti 2010
Paikallinen ohjelma Brossa
- Turvallisempi ja helpommin saavutettava keskusta, jossa enemmän kokoontumispaikkoja, puistoja, leikkipaikkoja, kaupallisia tiloja, kulttuuriin liittyviä kokoontumispaikkoja, eri tyyppisiä asuntoja.
- Yhtenäinen kävely- ja pyörätieverkosto Brossa ja sen ulkopuolella. Mahdollisuus pyöräillä tai kävellä Willys-kauppaan, Säbyholmiin, Bålstaan tai Håbo-Tibbleen.
- Bron asema-alue puutarhakaupungiksi.
- Kehittää Tegelhagenia ja Fiskartorpia niin, että Bron asukkaat pääsevät veden ääreen.
- Vesi ja viemäri Ådöhön tärkeällä etusijalla ihmisten ja ympäristön vuoksi.
- Toimiva joukkoliikenne, varttiliikenne ja luotettavat bussivuorot.
-Mahdollisuus elää, työskennellä ja asua täällä; enemmän yhteistoimintaa elinkeinoelämän ja koulun kesken.
- Kaunistaa teollisuusalueita.
- Toimia laukkaradan puolesta niin, että se on napana ratsastusurheilu-keskuksessa.
- Ulkoilma-allas.
- Uudistaa Härnevia niin, että lasten tarpeet huomioidaan.
Kalevalan Seniorit partiledardebatt
De flesta i finska föreningen Kalevlan Seniorit kan svenska och har bott i Sverige och i kommunen under lång tid. Men som en av damerna uttryckte det efterhand som de blev äldre så tog de svenska orden slut och finskan kom upp till ytan alltmer, vilket naturligtvis fungerade bra mellan finländare men fungerande mindre bra i kontakt med svensktalande. Finska föreningen har en föreningslokal. Men lokalen är för liten, sliten och kall på vintern. Trots det bedriver föreningen en mycket aktiv verksamhet och många finsktalande kommer på mötena. Helt klart är att föreningen behöver en annan och mer ändamålsenlig lokal.
Själva debatten kom mycket att kretsa kring våra skyldigheter med anledning av att kommunen blivit finskt förvaltningsområde 1 januari 2010. Många av de finsktalande gav målande beskrivningar över situationer där det inte hade fungerat i hemtjänsten eller socialtjänsten mellan svensktalande och finsktalande som hade glömt svenskan. Berättelser av typen att någon som bad hemtjänsten att köpa 4 paket gräddfil fick 4 liter filmjölk och liknande florerade friskt.
Finskan är ett svårt språk för det finns inga ord som går att känna igen. Jag var glad att Marianne Stigle kunde delta så att jag hade någon som inte bara framförde det jag sa, utan även översatte det de andra partiernas finsktalande medlemmar framförde. Det var glädjande att kunna berätta om vår äldre och handikappombudsman, ett gammalt folkpartiförslag som genomförts under mandatperioden.
Från Folkpartiets sida förde vi fram att de finsktalande numer har rätt att prata finska i kontakt med kommunen även om de kan svenska. Bristande antal personer i hemtjänsten och på äldreboenden som pratar finska upplevs av finsktalande som ett problem. Vi förde fram att vi vill att äldre ska ha möjlighet att få vård och omsorg på sitt eget språk. Flerspråkighet bör räknas som meriterande inom vård och omsorg. Service och omsorg i hemmet är en viktig resurs för de äldre som önskar bo kvar hemma. Hemtjänsten ska snabbt kunna vara på plats för att hjälpa de boende om något oförutsett händer. Vi vill öka möjligheten till individ anpassning och flexibilitet i hemtjänsten.
Äldre i behov av hjälp och stöd bör i högre grad kunna styra vilken typ av tjänster de efterfrågar och när de vill ha dem, bland annat för att bättre kunna planera besök och stöd också av anhöriga. Första steget till ökad egenmakt är nu taget i form av att äldre under sex timmar per månad kan välja vad de vill göra när hemtjänsten kommer. Vill den äldre till exempel hellre samtala än ha städat skall detta vara möjligt.
Utövare bör profilera sig. Profilområden kan vara en inriktning mot specifika funktionshinder, språk, missbrukskunskap eller liknande. Jag vill släppa in privata utövare i hemtjänsten som är specialiserade på finska.
Alla äldre kan eller vill inte bo hemma. Finska föreningen har över 270 medlemmar som är 65 år och äldre. Ett önskemål är om ett trygghetsboende/äldreboende för finsktalande. Som jag ser det så finns det inget som hindrar en privat entreprenör att starta ett äldreboende med huvudsakligen eller endast finsktalande personal.
Finska invandrare har starkt bidragit till att bygga upp vårt samhälle och nu när de blivit äldre är det dags för vårt svenska samhälle att betala tillbaka. Jag är därför stolt över att vår kommun numera är finskt förvaltningsområde och kommer att fortsätta att verka för att finsktalandes intressen tillvaratas.
onsdag 11 augusti 2010
Ungdomsfestival vid Lillsjön
Banden NÄÄK, Eboi, Mohammed Ali, Medina, Chooti & lil', Rick, Bizzy Boio, Amin feta, Blackpurple mfl gjorde sitt bästa för att få publiken att sjunga och dansa med trots regnet. Unga för unga, Nattvandrarna och fritidsgårdarna deltog i arrangemanget. Ungdomens hus var huvudarrangör. Stämningen var god trots vädret och det fanns möjighet att förse sig med något ätbart och drickbart i caféet. Festivalen var slut vid minatt och de ungdomar som var kvar hade genom kommunens försorg möjlighet att åka buss hem till Kungsängen och Bro.
söndag 8 augusti 2010
VM i armborstskytte
Armborst är ett gammalt vapen som kan härledas till Kina så tidigt som 300 FK. Den första ritningen i Europa hittades i Frankrike och är från 300 EK Till oss i Skandinavien kom armborsten med vikingarna och nämndes på 900talet EK i berättelser från vikingatiden. Under korstågen användes armborst för att försvara Jerusalem. Riddarna tyckte illa om armborst som vapen eftersom den gav fotfolket ett för kraftfullt vapen. Påven förbjöd 1139 användandet av armborst mot kristna. Under medeltiden utvecklades armborsten tekniska kännetecken.
Tävlingen gick av stapeln på Livgardets område i Kungsängen, norr om Stockholm.
50 tävlande från 7 nationer tävlade om vem som var träffsäkrast när det gällde att träffa tredimensionella modeller i naturlig skala av djur utsatta i naturen. Djuren var gjorda i skumplast och bestod i allt från änder, björnar till vildsvin och hjortar. Det minsta djuret var råttan. De tävlande deltog antingen i sporting, dvs. skytte med moderna armborst, eller tävlade inom medeltida armborst. Kvinnor och män deltog på samma villkor. De tävlande vet inte avståndet till målet.
Anledningen till att jag bevistade tävlingen var att jag fått en inbjudan från Gustav Malmborg, ordförande i Svenska Armborstunionen, om att inledningstala vid det tredje världsmästerskapet i tredimensionellt armborstskytte. Tävlingen var spännande och skyttarna var mycket koncentrerade. Rolf Hallin tog guld i den individuella skjutningen med medeltida armborst och Rolf var sedan med och bidrog till ett svenskt lagsilver.
tisdag 3 augusti 2010
Hållbar utveckling
Miljöfrågor behöver verkligen bli mer framträdande i 2010 års valrörelse, inte minst på lokal nivå. Vi har fattat beslut om att ansöka om att bli en ekokommun. Det visar att kommunens miljöarbete är på rätt väg, vilket är en viktig morot. En kommun bör ha som målsättning att bli en ekokommun. Vi vill att Upplands-Bro kommun ska föregå med gott exempel. Vi ska vara en kommun med en grön profil. Kretsloppstänkandet ska vara en naturlig del av planering, utförande och uppföljning i alla kommunens verksamheter.
- Energisparande åtgärder i kommunens fastighetsbestånd
- Kostnadsfri kommunal energirådgivning för kommunens medborgare
- Avveckling av oljeeldade panncentraler i fjärrvärmesystemet
- Utbyte av gatubelysning till lågenergilampor
- Kommunens bilpark ska bestå av miljöanpassade bilar
- Utvecklingen av användandet av alternativa energikällor
Vi är positiva till förslag som i ett helhetsperspektiv innebär energibesparing och som samtidigt är bra för vår närmiljö.
Folkpartiet har under innevarande mandatperiod som styrande i kommunen direkt medverkat till en kraftig utbyggnad av infartsparkeringar. Det är gratis för resenärer att nyttja dessa. Alla ska ha råd att använda kollektivtrafik och det ska vara ekonomiskt fördelaktigt att resa kollektivt.
Upplands-Bro är en tillväxtkommun och det är viktigt att tillväxten beaktar behovet av grönområden. Kommunen håller på med en ny översiktsplan där dessa frågor behandlas. Ett utkast till miljöplan finns, men behöver vässas till något. Med förbättrad miljöplan kommer vi att placera oss betydligt bättre i den ranking som Naturskyddsföreningen gjorde. Denna ranking baserades till stor del på miljöplanen. Jag är fullt övertygad om att när miljöplan beslutas och de konkreta åtgärderna i denna börjar genomföras påverkar detta direkt miljöarbetet i kommunen och även vår ranking hos Naturskyddsföreningen.
Bevarande av strandskyddet är viktigt för människor, djur och natur. Vi vill slå vakt om strandskyddet så att allmänhetens tillgång till ständerna tryggas och djur- och växtliv skyddas. Undantag måste dock i särskilda fall kunna göras. Allmänhetens tillgång till stränder är viktig för ett samhälles utveckling när detta befinner sig i anslutning till vatten. Det är viktigt att områden som är strandnära sköts om. Exploatering av Tegelhagen medför att invånare i Bro får tillgång till Mälaren med badplats, grönområden och bryggor.
söndag 25 juli 2010
GOLF, GOLF och mera GOLF
Sista bollen är slagen och Scandinavian Masters 2010 på Bro Hof har avslutats. Det var spännande in i det sista. Banan är svår och mycket kan hända under en runda. Under de tre första dagarna ledde K J Choi från Korea. De svenska hoppen Richard S Johnsson och Jonas Karlsson spelade hela tiden bättre och bättre. Under lördagen kom regnet och det fortsatte att regna under hela natten till söndagen. Sammanlagt kom 60 mm regn. Den sista dagen kom avgörandet till slut att stå mellan Rafa Echenique från Argentina och Richard S Johnsson.
Tävlingen var spännande och Nicolas Colsaerts från Belgien ledde bitvis. Först när Richard Jonsson satte en långputt på sista hålet var segern klar och den första Nordea Scandinavian Masters på Bro Hof var avgjord. Som Brobo och kommunstyrelseordförande gläds jag åt att den första Scandinavian Masters blev en spännande tävling och att så många kom till Bro Hof och följde tävlingen. Gratulationer till Björn Örås och Bro Hof Slott för en mycket lyckad premiär för Scandinavian Masters på Bro Hof.
torsdag 15 juli 2010
Mer turism och fler turister
Över 70 procent av landets turistföretagare ser positivt på den ekonomiska utvecklingen och var femte turistföretagare planerar att nyanställa. Turistnäringen i stort är dock i sin linda i Upplands-Bro. Jag ser turismen som en av de näringar som absolut kan utvecklas i Upplands-Bro.
Vi bor i en unik kulturbygd nära Stockholm och det vill jag ska utnyttjas bättre. Under mandatperioden har vi installerat en officiell turistinformation vid receptionen i kommunhuset. Vi producerar material angående våra vandringsleder och de kulturprogram som gäller. Jag tror att det är fullt möjligt att bygga turistnäringar på våra förutsättningar vad gäller miljöer lämpliga för idrott och friluftsaktiviteter och inte minst våra anor från vikingatiden. Men även utnyttja tillgången till kulturbygd från senare tider. Det kan vara läge att undersöka möjlighet till ångbåtstrafik på Mälaren. Hästnäringen ur ett turistperspektiv kan säkert utvecklas.
Vi har redan flera flaggskepp i Upplands-Bro, våra kursgårdar och våra 4 golfbanor. Vårt främsta flaggskepp är golfanläggningen Bro Hof Slott. Golfbanan är Sveriges bästa och en av Europas bästa golfbanor. Nästa vecka går Nordea Scandinavian Masters av stapeln på Bro Hof. Förberedelserna inför tävlingen pågår just nu för fullt.
Människan idag behöver komma bort från stadens larm och känna tystnaden på landet. Vi har väl förspänt med tillgång till vatten, ängar och skog. Vi ska vara varsamma om våra tysta områden och se de som en tillgång när det gäller turistnäringen. Turism är också närturism, vi som bor och lever här, nar vi på vår lediga tid gör en utflykt i vår kommun. Det är viktigt att det finns information om vad som är på gång. Foldrar som ges ut i kombination med hemsidan tycker jag är bra, men de kan utvecklas ytterligare.
Det är viktigt att kartlägga de turistnäringar vi har i vår kommun. Området kring Sätra gård och Glasbruket kan utvecklas med fler näringar och därmed bli ett större utflyktsmål. Ladan i Öråker kan utvecklas till att ännu mer bli mötesplats för olika aktiviteter. Vi ska ta hänsyn till behovet av mark för näringslivet vid planläggning. Företrädare för turistnäringar som vill etablera sig i vår kommun ska de naturligtvis mottas väl.
Jag vill att vi arbetar vidare på vår kommuns positiva kännetecken och jag är övertygad om att det kommer fler entreprenörer till Upplands-Bro som ser möjligheterna inom turistnäringen.
tisdag 13 juli 2010
Upplands-Bro är inte längre kommunen utan park
När jag tillträdde som kommunstyrelsens ordförande fanns ingen park i vår kommun. Grönplanen som antogs under mandatperioden beskriver på ett konkret och tydligt sätt läget utseendet av allmänna grönytor i våra tätorter, men ger också beskrivningar på hur de skulle kunna utvecklas. Jag anser att parker och lekplatser är komplement till naturen och viktiga mötesplatser för barn, unga och gamla. Att plantera träd och perenner är ett ekonomiskt sätt att försköna kommunen. Gröna ytor kräver mer kostsam skötsel än rabatter med perenner.
Den lilla parken framför kommunhuset utgjorde det första steget för Upplands-Bro mot att bli en kommun med tillgång till park. Planteringar, belysning och skulpturen ”la culture c’est moi” (kulturen det är jag) förvandlade en grusplan till en trevlig entré till kommunhuset. Råbyparken har anlagts och fler parker projekteras. Träd, perenner och tusentals lökar har planterats runt om i kommunen. Rondellerna har försetts med växter.
Parker och lekplatser är viktiga mötesplatser för alla generationer oavsett kultur. Jag anser att levande trivsamma samhällen kräver att det inte bara finns kommersiella lokaler utan även att det finns parker och lekplatser i närheten av centrum.
Det offentliga rummet ska vara lättillgängligt för alla.
måndag 12 juli 2010
Företagande är grunden för välstånd
Som kommunstyrelseordförande är det en stor förmån att träffa företagare i olika sammanhang. Företagarna i kommunen ser trots föregående finanskris framtiden an med tillförsikt. Varje år tillkommer över 100 nya företag. Nya jobb startas i nya företag. Upplands-Bro klättrar i rankningar som görs av såväl Stockholm Business Alliance som Svenskt Näringsliv.
Men det återstår mycket att göra. Endast en tredjedel av 11 000 arbetande kommuninvånare stannar och jobbar i kommunen. Det vill jag ändra på. Det ska gå att både bo och jobba i kommunen. Det handlar om att skapa grogrund för livskraftiga expanderande företag. Mark för företagsetableringar ska säkerställas. Infrastruktur behöver förstärkas. Tillgång till e-tjänster måste utvecklas. Företags möjlighet att marknadsföra sin verksamhet måste främjas. Om möjligt bör kommunen eftersträva mindre upphandlingar som möjliggör även för små företag att delta. Tillsättandet av en näringslivschef är en viktig pusselbit.
Samverkan mellan skola och näringsliv ska öka. Morgondagens entreprenörer finns i dagens skolor. En virtuell mötesplats för skola och näringsliv behövs. Tillväxten av unga företagare i kommunen är god. Ung Företagsamhet på gymnasiet bidrar. Alla företag har någon gång varit nystartade. Nya företagare kan få hjälp på Nyföretagarcentrum med att skapa realistiska affärsplaner. Bristen på kapital kan vara problem vid start av nya företag. För att underlätta för unga att starta företag borde finnas möjlighet till mikrolån på upp till 200 000 kronor, för de som har en ekonomiskt hållbar företagsidé. Almia kan vara den myndighet som administrerar dessa lån.
Jag tror på utveckling genom dialog och nära kontakt mellan kommun, näringsliv och skola. Lyhördhet mot företagens behov ska prägla kommunens verksamhet gentemot företagare.
Om det ska finnas jobb att gå till måste det finnas många engagerade företagare.
Näringslivsfrågorna står därför i fokus i Upplands-Bro.
fredag 9 juli 2010
Dags att summera
Nu är det dags att summera. Som kommunstyrelsens ordförande är det glädjande att se att vårt mod har gett resultat. Vi är en ung kommun som växer och under de tre år som varit har vi byggt 26 nya förskoleavdelningar runt om i kommunen. Moderniseringen av våra skolor fortgår. Fler elever går ut skolan med slutbetyg och det genomsnittliga meritvärdet har ökat. Fler elever i vuxenutbildningen fullföljer sina studier. Barns och ungdomars fritid är viktig och nu byggs Bro fotbollshall så att träning kan äga rum även under den kalla delen av året.
Invigning kommer att äga rum i anslutning till Fest i Byn den 11 september. Kungsängens idrottsplats är uttjänt och vår växande kommun behöver verkligen en ny arena. Första spadtaget i form av spark mot mål har gjorts och vi ser alla fram emot en arena som möjliggör stordåd av våra idrottande barn och ungdomar. Såväl Kungsängens nya idrottsplats som Bro fotbollshall blir också viktiga mötesplatser. Planeringen av Föreningshuset, som ska ersätta scouternas nuvarande hemvist fortgår.
Även om vi är en ung kommun ökar andelen äldre och bygget av det nya äldreboendet fortgår.
Invigning kommer att äga rum den 10 september. Upphandling av driften sker 2011. Inte minst mötet kring måltiden och utformningen av trädgårdar i anslutning till våra äldreboenden är viktiga för att de boende ska må bra.
Ett blomstrande samhälle förutsätter ett livskraftigt näringsliv. Varje år etablerar sig minst 100 nya företagare i kommunen. Glädjande är våra företagare nöjda med den service som kommunen ger. Enligt Stockholm Business Alliance ligger vi på 6 plats i länet när det gäller service till företagen. Genom aktivt samarbete med näringslivet strävar vi efter att bli ännu bättre.
torsdag 8 juli 2010
Varför jag återuppväcker min blogg
Valet 2006 var spektakulärt i Upplands-Bro kommun. Vår kommun blev känd i hela Sverige genom den vågmästarroll som Sverigedemokraterna fick. Kommunen stod i praktiken stilla i åtta månader. Situationen löstes genom att vi i Folkpartiet tog ansvaret och tillsammans med Socialdemokraterna löste hanslingsförlamningen. Kommunen har mått bra av den ändrade maktfördelningen utan SD:s vågmästarroll.
Jag anser inte att det viktigaste som politiker är debatterna i fullmäktige, hur intressanta de än må vara, utan att det fattas kloka beslut till gagn för medborgarna och att dessa beslut sedan genomförs på ett sätt som är tänkt. Jag har därför valt att koncentrera mitt arbete på att åstadkomma positiva förändringar i kommunen och inte på att berätta om de krumbukter som förekommit under mandatperioden. Jag kommer i kommande inlägg att gå igenom och kommentera mer av vad som vi lyckats med under mandatperioden, liksom tankar inför framtiden. Vill du veta mer detaljerat om vad som åstadkommits under mandatperioden går du in på hemsidan för Folkpartiet i Upplands-Bro.